Bratr britského krále princ Edward přijede do Česka!

princ Edward

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. května 2023 11:48

Princ Edward, vévoda z Edinburghu, nejmladší bratr britského krále Karla III., navštíví po pěti letech Českou republiku. Přijede na pozvání Jiřího Zrůsta, předsedy správní rady Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE), v úterý 23. května a čeká na něj bohatý třídenní program. Ten bude věnovaný především podpoře mladých lidí, učitelů a škol, které jsou do aktivit DofE zapojeny. V rámci propagace ekologie a udržitelnosti přicestuje princ Edward vlakem z Německa.

Vévoda z Edinburghu přijede na pražské hlavní nádraží v úterních odpoledních hodinách. Jeho první kroky budou směřovat za účastníky programu DofE na Velvyslanectví Spojeného království, kde jej přivítá také výkonný ředitel českého DofE Tomáš Vokáč a britský velvyslanec v České republice Matthew Field.

Ve středu dopoledne Jeho královská Výsost navštíví obec Vestec, kde zasadí poslední strom v Aleji prince Philipa ve Vestci u Prahy, jež vznikla v roce 2022 u příležitosti nedožitých 100. narozenin prince Philipa. Při této příležitosti se princ Edward také setká s desítkami mladých lidí, kteří jsou zapojeni do programu DofE, ale i s regionálními politiky.

Nejdůležitějším bodem princova třídenního programu v Česku pak bude Zlatá ceremonie, která se uskuteční ve středu odpoledne v Senátu Parlamentu České republiky. Během ní Jeho královská Výsost ocení 42 „dofáků“, účastníků programu DofE, kteří úspěšně absolvovali jeho zlatou úroveň.

„Programu DofE se daří nejen v České republice, ale také po celém světě. Program umožňuje osobnostní rozvoj všem mladým lidem.  Posiluje jejich odhodlání, vytrvalost, odpovědnost i wellbeing. Návštěvu vnímáme jako odměnu nejen pro účastníky programu, ale i pro učitele, kteří se DofE věnují ve svém volném čase. Je to také ocenění odhodlání ředitelů, podporovatelů i partnerů, jež společně s námi věří v sílu neformálního vzdělávání a učení,“ uvedl v tiskové zprávě výkonný ředitel českého DofE Tomáš Vokáč k plánované návštěvě.

Čtvrteční dopoledne pak stráví princ Edward v Domě dětí a mládeže Praha 4 – Hobby centrum 4, který je jedním z pražských center DofE. Vévoda se zde setká s účastníky programu, jejich vedoucími i se zaměstnanci DofE. Pomyslnou tečkou za návštěvou Prahy pak bude kladení věnců u Národního památníku hrdinů heydrichiády při chrámu svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici.

Program DofE založila roku 1956 Jeho královská Výsost princ Philip, vévoda z Edinburghu, manžel britské královny Alžběty II. Odtud pochází název Mezinárodní cena vévody z Edinburghu, v angličtině The Duke of Edinburgh's International Award, zkráceně DofE. V Česku program funguje již od roku 1995. Programem DofE prošly za jeho historii již tisíce mladých ze všech sociálních vrstev. V minulém roce se jej účastnilo přes 7 000 lidí na více jak 320 školách. Princ Edward se potká s desítkami z nich.

Jeho královská Výsost princ Edward, vévoda z Edinburghu, je nejmladší bratr britského krále Karla III. a po úmrtí svého otce prince Philipa se stal patronem DofE. Českou republiku navštěvuje spolu se svojí manželkou, vévodkyní Sophie, pravidelně. Do Česka princ zavítal na pozvání DofE již v letech 2013 a 2017. Vévodkyně přijela studenty podpořit naposledy v roce 2015.

Témata: princ Edward