Harrison Ford po trapasu v Cannes: Konec! Indiana Jonese už hrát nebude!

Harrison Ford 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. května 2023 19:24

Pátý díl slavné série o neohroženém archeologovi Indiana Jones a nástroj osudu si odbyl svou premiéru v Cannes. očekávání byla vysoká, potlesk ale vlažný a hlavní představitel filmu, Harrison Ford, se rozhodl, že s rolí skončí. Prohlásil, že Indiana Jonese už nikdy hrát nebude!

Indiana Jones patří mezi kultovní série a jedny z nejlepších, v nichž se Ford objevil. Poslední díl ale i přes velká očekávání příliš nezaujal. Recenze jsou průměrné a film nijak nevyniká.

Není proto překvapením, že v Cannes nijak velký ohlas nesklidil. Obligátní potlesk ve stoje sice proběhl, ale tím to skončilo. Film publikum nevytrhlo ze židlí a ačkoliv Ford před promítáním prohlašoval, jak je dojatý, podle médií se našli diváci, které film zřejmě nudil natolik, že si při jeho sledování povídali.

V kinech ale přesto zřejmě půjde o hit, ačkoliv se na kvalitě filmu může podepsat, že jej vůbec poprvé nerežíroval Steven Spielberg. Ford na sebe ale přesto dokázal strhnout pozornost, ředitel festivalu Thierry Frémaux mu za sestřihu jeho nejslavnějších rolí předal Zlatou palmu. A herec navíc prohlásil, že s rolí "Indiho" definitivně končí!

Pro Forda nejde o jedinou slavnou roli. Během své úspěšné kariéry byl americký herec vesmírným pilotem Han Solem ze ságy Star Wars nebo detektivem pátrajícím po lidských replikantech ve snímku Blade Runner. 

Poprvé ho George Lucas ho v roce 1973 obsadil do vedlejší role ve snímku American Graffiti a krátce nato mu nabídl roli vesmírného pašeráka Hana Sola ve Star Wars (1977), která ho katapultovala mezi hvězdné herce.

Lucas jako producent stál také u Fordovy druhé nejslavnější role, když ho spolu s režisérem Stevenem Spielbergem obsadili do dobrodružství profesora archeologie Indiany Jonese. Muže železných nervů, který pátrá, pronásledován nacisty, či sovětskými agenty, po magickém artefaktu, ztvárnil Ford poprvé v roce 1981 ve snímku Dobyvatelé ztracené archy.

I díky úspěchu Star Wars a Indiana Jonese získal si Ford mohl už před lety dovolit zasahovat do scénářů. za drama Svědek v roli policisty, jenž chrání malého chlapce-jediného svědka vraždy, získal v roce 1986 svou jedinou oscarovou nominaci.

Témata: Harrison Ford