Král Karel III. přišel s neotřelým plánem. Proběhlou korunovací chce do Británie přilákat turisty

Karel III. s rodinou na oficiálních fotografiích. 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. května 2023 11:01

Karel III. byl na začátku května dnes před zraky celého světa korunován na britského krále. Obřadu se účastnilo 2200 hostů včetně českého prezidenta Petra Pavla a dalších státníků. Korunovaci Británie naposledy zažila před 70 lety, kdy na trůn usedla jeho matka, zesnulá královna Alžběta II. Nyní chce královský palác této události využít a nezvyklým způsobem podpořit cestovní ruch.

Korunovace začala v 11:20 průvodem, ve kterém Karel III. s manželkou Camillou v diamantovém kočáru vyrazili z Buckinghamského paláce přes Trafalgarské náměstí do Westminsterského opatství.

Tam král nejprve odpřísáhl věrnost bohu a slíbil spravedlivou vládnu lidem v Británii i v zámořských teritoriích a poté byl mimo zraky veřejnosti pomazán posvěceným olejem. Následně byl usazen na trůn krále Eduarda z 13. století a v rámci investitury mu byly předány symboly jako meč, žezlo či jablko.

Na konci dvouhodinového obřadu byla Karlovi III. usazena na hlavu koruna a o chvíli později byla korunována i Camilla. Poté se vydal zpět do Buckinghamského paláce, kde mu vzdali hold vojáci, kteří ho na cestě doprovázeli.

Následně vystoupil na balkónu paláce spolu s dalšími členy královské rodiny včetně prince Williama, vévodkyně Kate a jejich dětí prince George, princezny Charlotte a prince Louise. Na sobě měli úchvatné šaty, které by teď podle serveru Express měly být využity jinak.

Korunovační oděv krále a královny bude totiž poprvé veřejně vystaveno, a stát se tak má během letního otevření Buckinghamského paláce. Král s královnou údajně doufají, že tyto oděvy způsobí rozmach cestovního ruchu.

Oblečení krále Charlese a královny Camilly bude součástí speciální expozice v tanečním sále Buckinghamského paláce. Mezi vystavenými předměty budou některá z historických rouch, které měl král na sobě v okamžiku korunovace, včetně korunovační rukavice, opasku a královské stoly.

Středobodem bude oblečení Charlese a Camilly, v němž opouštěli Abbey v Gold State Coach a pak se objevili na balkóně Buckinghamského paláce, aby pozdravili davy v The Mall.

Mezi vystavenými exponáty bude róba, kterou měl král, stejně jako jeho dědeček Jiří VI. při své korunovaci v roce 1937, panovníkovo krémové hedvábné triko, jeho fialová korunovační tunika a kalhoty Royal Navy.

Témata: královská rodina (gbr) Král Charles III. (Karel III.) korunovace krále Karla III. (6.5.2023)