Sting varuje před AI hudbou: Bude mě nudit, ale...

Zpěvák Sting, autor: David Shankbone

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

18. května 2023 12:40

Legendární britský hudebník a hitmaker Sting, známý díky sólové dráze i působení ve slavné kapele The Police, upozornil, že muzikanty čeká bitva, v níž budou muset bránit svá díla v konkurenci písní stvořených umělou inteligencí.

"Stavební kameny hudby patří nám, lidem," řekl Sting v rozhovoru pro BBC. "Bude to bitva, kterou v následujících letech povedeme všichni, abychom ubránili náš lidský kapitál před AI," poznamenal.

Komentáře přišly poté, co spatřilo světlo světa několik písní z hlasy slavných umělců naklonovanými prostřednictvím umělé inteligence. V únoru použil technologii DJ David Guetta, aby přidal hlas rappera Eminema do jedné ze skladeb. V dubnu vyšel uměle vytvořený duet Drakea a The Weekenda.

Sting to přirovnal k tomu, když sleduje film s počítačovými efekty. "Vůbec mě nezaujme. Hned se nudím, když uvidím obrázek vygenerovaný počítačem. Domnívám se, že se budu cítit stejně u muziky vytvořené AI," poznamenal.

Podle slavného multiinstrumentalisty jde o užitečné nástroje, ale musí je řídit lidé. "Nemyslím si, že můžeme všechno přenechat strojům. Musíme být obezřetní," dodal s tím, že v hudbě by mohla umělá inteligence posloužit například v žánru elektronické taneční hudby.

Témata: Sting (zpěvák) Hudba umělá inteligence