Indiana Jones je nejslavnější rolí Harrisona Forda? Jeho tajemství odhaleno

Neohrožený archeolog Indiana Jones v podání Harrisona Forda 3

Autor: ČTK, stars24.cz

18. května 2023 6:23

Ke kultovním postavám dobrodružného filmového žánru patří archeolog a univerzitní profesor Indiana Jones, který baví diváky svými neohroženými kousky i nebývalou dávkou ironie už více než 40 let.

Role tohoto statečného muže v charakteristickém klobouku, s bičem coby nepostradatelnou zbraní a s fóbií z hadů je neodmyslitelně spjata s americkým hercem Harrisonem Fordem. Ten se v dosavadních čtyřech filmech ságy, která podle údajů serveru Box Office Mojo dohromady celosvětově vydělala téměř dvě miliardy dolarů, dvakrát postavil nacistům, poradil si také s komunisty, ale i s fanatickými vyznavači indické sekty. Dnes bude mít na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes světovou premiéru pátý a podle tvůrců také poslední díl s názvem Indiana Jones a nástroj osudu. Do kin se film dostane na konci června.

Postava fiktivního archeologa Henryho Waltona Jonese juniora (jak se celým jménem Indiana Jones nazývá), který se narodil v roce 1899 a hovoří údajně až 27 jazyky, pochází z dílny slavného hollywoodského tandemu - režiséra Stevena Spielberga a producenta George Lucase. Tito dva spolužáci z univerzity spolu v době premiéry prvního dílu sci-fi ságy Star Wars (Hvězdné války), pod kterou je Lucas podepsán, diskutovali o postavě vzdělaného dobrodruha, který se bude podobat komiksovým hrdinům, o nichž si oba filmaři rádi četli v dětství. Inspiraci pro postavu Jonese tak čerpali například z příběhů belgického kreslíře Hergého či z westernů s Clintem Eastwoodem, ale předobrazem se stal i objevitel Machu Picchu, archeolog Hiram Bingham. Přezdívku Indiana zase Henrymu Jonesovi vybral Lucas podle jména svého psa.

První díl nazvaný Dobyvatelé ztracené archy měl premiéru v roce 1981. Do role hlavního hrdiny se původně počítalo s Tomem Selleckem, který ji však odmítl z důvodu pracovního vytížení kvůli detektivnímu seriálu Magnum. Volba proto padla na Harrisona Forda. Snímek, ve kterém hlavní hrdina soupeří s nacisty, se stal komerčně nejúspěšnějším filmem roku a obsahuje řadu nezapomenutelných scén. K těm nejčastěji citovaným patří hned úvod, ve kterém se "Indy" musí při cestě za soškou bůžka ve starém indiánském chrámu vyhýbat řadě nastražených pastí, aby na konci jen těsně unikl obří kamenné kouli. Ze stejného dílu pak pochází i střetnutí s arabským šermířem, kterého odvážný archeolog "pro jistotu" zastřelí ještě před začátkem souboje.

Následoval film Indiana Jones a Chrám zkázy (1984), v němž se hlavní hrdina utkal s vyznavači fanatické sekty. Unikal jim v neuvěřitelné honičce na důlních vozících či bojoval na visutém mostě nad řekou hemžící se krokodýly. Ve třetím díle, nazvaném Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989), opět čelil nacistům a pátral po otci, kterého si zahrál slavný Sean Connery.

Na čtvrtý díl čekali fanoušci série dlouhých 19 let. V mezidobí je producent Lucas alespoň blíže seznámil s "Indyho" dětstvím a dospíváním. Těm se věnoval seriál Mladý Indiana Jones, který se z velké části natáčel i v ČR. Spielberg později připustil, že nějakých pět let po premiéře "trojky" měl pocit, že tato sága nadobro skončila. "Natočil jsem Indiana Jonese, jak na koni odjíždí k zapadajícímu slunci, protože jsem si myslel, že tím spouštím oponu za celým příběhem," řekl režisér. Ale Ford stál o to, aby jeho hrdina na filmovém plátně znovu ožil. "Harrison mi v roce 1994 předával Oscara za Schindlerův seznam, a když jsme odešli do zákulisí, říkal, že je připravený na další film s Indiana Jonesem," vzpomíná Spielberg. A krátce poté se věci začaly hýbat. "Všechno muselo být správně," říká Spielberg. "Chtěl jsem znovu zachytit tu magii, kterou jsme dokázali dostat do tří filmů v 80. letech. Nesnažil jsem se zlepšit Indiana Jonese - snažil jsem se jeho postavu znovuoživit. Chtěl jsem, aby tenhle film byl pokrevním příbuzným prvních tří."

Pak následovalo 14 let přepisování scénáře a kolísajících nadějí. Lucas údajně původně chtěl, aby v dalším pokračování Indiana Jones bojoval proti mimozemšťanům, což však Ford i Spielberg odmítli. Ve "čtyřce" Indiana Jones a království křišťálové lebky, která měla premiéru v květnu 2008, se statečný archeolog nakonec přesune do roku 1957, kdy přežije pokusný jaderný výbuch a unikne skupině sovětských agentů a setká se s mladíkem, který ho navede na stopu křišťálové lebky skrývané někde v peruánské Amazonii. Vypraví se tam s ním a znovu se střetnou se Sověty. Film byl prvním ze série, v němž byly použity speciální digitální efekty, a přestože jej řada kritiků označila za "velmi dobrý, nikoliv mimořádný", stal se druhým nejvýdělečnějším snímkem roku.

Záměr natočit další díl série ohlásil Spielberg v roce 2015, kdy zároveň vyloučil, že by stárnoucího Forda nahradil jiný herec. Pátý díl ságy nazvaný Indiana Jones a nástroj osudu, který je podle tvůrců posledním, se začal točit o šest let později a Fordovi bylo v době natáčení již 80 let. Forda k natočení pokračování podle jeho slov přiměl dobrý scénář a chuť rozvinout postavu a přivést ji na konec cesty. Začátek nového snímku se odehrává v roce 1944 a vrací se k dějové lince z filmů, které vznikaly v 80. letech 20. století. Indiana Jones v nich čelí svým odvěkým nepřátelům, nacistům. Druhá část děje diváka přenese na konec 60. let. V části filmu, která pojednává o starších událostech, byla Fordova postava počítačově omlazena.

Indiana Jones nikdy nebyl klasickým akčním hrdinou a k jeho popularitě přispívá i jeho důvtip a ironické poznámky. "Indy není dokonalý hrdina. Díky tomu mohou mít diváci pocit, že kdyby cvičili a sebrali trochu odvahy, mohli by být jako on," řekl o tomto archeologovi před časem Spielberg.

Témata: Harrison Ford Indiana Jones