To jsou oni, král a královna! Karel III. a Camilla na oficiálních fotkách

Karel III. s rodinou na oficiálních fotografiích. 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

9. května 2023 15:25

Po slavnostním korunovačním víkendu, který vzbudil pozornost nejen ve Velké Británii, ale i v mnoha dalších zemích, se oslavy postupně blíží ke konci. Vrcholem korunovace je čtveřice oficiálních fotografií, které byly v pondělí večer zveřejněny Buckinghamským palácem.

Kvarteto oficiálních snímků, které zveřejnil v pondělí podvečer Buckinghamský palác značí oficiální zakončení slavnostní korunovace nového krále a jeho choti. Jejich autorem, jak uvedl server BBC, je Hugo Burnand, renomovaný britský fotograf, který léta úzce spolupracuje s králem Charlesem a královnou Camillou. Záběry přinesly několik detailů, které nemohli vidět ani diváci u obrazovek či čtenáři během sobotní korunovace.

První oficiální portrét je snímek krále Karla III. jako panovníka. Je ztvárněn v pompézním a velmi tradičním duchu podobných obrazů a fotografií. Karel III. je usazen na jedné z páru trůnních židlí, které byly vyrobeny ještě v roce 1902 a restaurovány před letošní korunovací. Britský monarcha si před objektiv sedl s panovnickou koulí a žezlem s křížem. Na hlavě má korunu Imperial State.

Mezi sérií oficiálních fotografií, které byly zveřejněny Buckinghamským palácem, se nachází i společný portrét krále Charlese III. a jeho manželky, královny Camilly. Kromě toho je k dispozici také samostatná fotografie královny, zachycující ji v Zeleném salonu Buckinghamského paláce. Na této fotografii je vidět, jak královna zdobí koruna pocházející od královny Marie a nosí královské rouchu.

Neuvěřitelnou pozornost vzbudila hromadná fotografie, která zahrnovala všechny aktivní členy britské královské rodiny. Tato fotografie zachytila princeznu Kate v plné kráse v róbě od značky Alexander McQueen, ve které se objevila na sobotní korunovaci. Všimnutí si zaslouží také sestavení zástupců na této fotografii.

Oficiální portrét krále Karla III. a královny Camilly (uprostřed) zahrnuje i aktivní členy královské rodiny, jako například prince Edwarda, vévodu z Kentu, Birgitte, vévodkyni z Gloucesteru a jejího manžela, prince Richarda, vévodu z Gloucesteru.

Na fotografii se také objevila princezna Anne a její manžel viceadmirál Sir Tim Laurence, stejně jako princ William, princ z Walesu, a Kate, princezna z Walesu. Dalšími přítomnými byli Sophie, vévodkyně z Edinburghu, a její manžel princ Edward, vévoda z Edinburghu. Pro mnohé překvapivou účastí byla 86letá princezna Alexandra, Lady Ogilvy, blízká přítelkyně zesnulé královny Alžběty II. Někteří lidé mohou být překvapeni také účastí vévody z Kentu a vévody a vévodkyně z Gloucesteru, kteří nejsou mediálně tak známí jako ostatní.

Na záběru chybí Karlův bratr princ Andrew, jeho mladší syn princ Harry s jeho manželkou Meghan. Toto rozhodnutí je však pochopitelné, neboť princ Harry a Meghan opustili královskou rodinu a princ Andrew se vzdal královských povinností kvůli skandálům týkajícím se jeho setkání s obžalovaným miliardářem Jeffreyem Epsteinem, které nedokázal dostatečně vysvětlit.

Lidem, kteří se připojili k oslavám, král řekl: "Vědět, že máme vaši podporu a povzbuzení, a být svědky vaší laskavosti vyjádřené mnoha různými způsoby, byl ten největší korunovační dar."

Král Karel III. dodal, že on a jeho manželka nyní znovu zasvětí své životy „službě lidu Spojeného království, říší a Commonwealthu“.

Britský fotograf Hugo Burnand se svou bohatou kariérou opět dokázal své mistrovství při pořizování oficiálních fotografií královských akcí. Burnand je známý pro svou schopností zachytit moment a neopakovatelnou atmosféru okamžiku. Svou kariéru začal již v mladém věku a dlouhá léta spolupracoval s vlivným magazínem Tatler, kde fotografoval celou řadu známých osobností. Jeho fotografické dílo je charakteristické pro precizní kompozice a kreativní přístup k portrétování.

Témata: Král Charles III. (Karel III.) Camilla Parker-Bowles královská rodina (gbr)