Přijede Karel III. do Česka? Už tady byl, a ne jednou!

Král Charles III. 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. května 2023 20:46

Nově korunovaný král Karel III. obdržel pozvání do Česka hned od dvou prezidentů. Ještě za svého působení v úřadu ho pozval na návštěvu Miloš Zeman a nově také Petr Pavel. Česko přitom není pro britského panovníka neznámou zemí, zavítal do ní už několikrát.

Karel III. v minulosti třikrát navštívil Českou republiku a dvakrát i Československo. Věnoval se tu věnoval zakládání památkového fondu na ochranu pražských památek, nejčastěji ale navštěvoval Brno.

Na první soukromou návštěvu přijel ještě jako princ Charles do Československa se svou tehdejší manželkou, princeznou Dianou, na pozvání prezidenta Václava Havla v roce 1991. Zavítali i do Bratislavy a Brna.

Jejich cesta zahrnovala návštěvu princezny Diany ve škole pro sluchově postižené v Radlicích, projev prince Charlese na půdě Univerzity Karlovy, oběd s prezidentským párem na zámku v Lánech i prohlídku pražských památek v doprovodu Karla Schwarzenberga. Charles také sám odjel na Mostecko prohlédnout si zámek Jezeří.

Pak se britský královský pár vydal do Brna, kde je vítalo zcela zaplněné Dominikánské náměstí. Princezna Diana, zdatná plavkyně, se jeden den návštěvy vydala po ránu tajně si zaplavat do Podolí. Zpátky odjela o den dříve, než princ Charles.

Charles pobýval v Česku i na soukromé návštěvě těsně před Vánoci v roce 1992. S Václavem Havlem připravoval založení nadace na ochranu pražských památek a jejích architektonických děl pod názvem Pražský památkový fond. Havel tehdy mimo jiné poznamenal, že princ je potomkem Jiřího z Poděbrad a princezna Diana je potomkem rodu Přemyslovců.

Na třídenní pracovní návštěvě v roce 1994 se Charles spolu s tehdejším prezidentem Havlem zúčastnili benefičních akcí Pražského památkového fondu, který společně založili. Druhý den návštěvy si princ Charles v doprovodu prezidenta Havla a pražského primátora Jana Koukala prohlédl Jižní zahrady Pražského hradu a večer byl přítomen benefiční akci památkového fondu, konané v Jižních zahradách.

V roce 2000 si princ Charles nejdříve prohlédl opravené barokní zahrady v terasách pod Pražským hradem, na jejichž opravě se podílel Pražský památkový fond a investoval od nich několik miliónů korun.

Do Česka zavítal i v roce 2010, kdy čekalo na prince Charlese s jeho novou chotí, vévodkyní Camillou, v hlavním městě i na Moravě setkání s politiky, památky, divadlo, mše, návštěvy škol či ekologické vesnice.

První dva dny byli v Praze, kde je na Hradě přijal tehdejší prezident Václav Klaus. Pobyt v české metropoli strávili prohlídkou památek a procházkami. Zavítali například do kostela svatého Cyrila a Metoděje, kde věnovali pozornost památníku hrdinů heydrichiády a promluvili s veterány sloužícími za druhé světové války v Británii. Druhý den šli na mši a do Stavovského divadla na Dona Giovanniho.

Témata: Král Charles III. (Karel III.)