Karel III. poprvé po korunovaci promluvil. Tohle vzkázal veřejnosti!

Král a královna vyjeli v kočáře v průvodu z Buckinghamského paláce do Westminsterského opatství. 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. května 2023 15:40

Nově korunovaný britský král Karel III. a královna Camilla vydali prohlášení, v němž se vyjádřili ke včerejší korunovaci. Veřejnosti za ni mimo jiné poděkovali!

Král s královnou podle serveru BBC uvedli, že je hluboce dojaly sobotní oslavy jejich korunovace. V prohlášení poděkovali všem, kdo jim pomohli tuto událost připravit, ale i lidem, kteří projevili královskému páru podporu v v Londýně i mimo něj.

Korunovační oslavy dnes v Británii pokračují. Lidé oslavují na ulicích, kam se k nim připojili i vévodkyně Kate and princ William. Edward, Anna princezny Beatrice a Eugenie jsou očekáváni na akcích v rámci iniciativy Coronation Big Lunch. Na večer je pak připraven velký koncert na hradě Windsor, kde vystoupí například zpěváci Lionel Richie, Katy Perry nebo Andrea Bocelli.

Karel III. byl v sobotu před zraky celého světa korunován na britského krále. Obřadu se účastnilo 2200 hostů včetně českého prezidenta Petra Pavla a dalších státníků. Korunovaci Británie naposledy zažila před 70 lety, kdy na trůn usedla jeho matka, zesnulá královna Alžběta II.

Korunovace začala v 11:20 průvodem, ve kterém Karel III. s manželkou Camillou v diamantovém kočáru vyrazili z Buckinghamského paláce přes Trafalgarské náměstí do Westminsterského opatství.

Tam král nejprve odpřísáhl věrnost bohu a slíbil spravedlivou vládnu lidem v Británii i v zámořských teritoriích a poté byl mimo zraky veřejnosti pomazán posvěceným olejem. Následně byl usazen na trůn krále Eduarda z 13. století a v rámci investitury mu byly předány symboly jako meč, žezlo či jablko.

Na konci dvouhodinového obřadu byla Karlovi III. usazena na hlavu koruna a o chvíli později byla korunována i Camilla. Poté se vydal zpět do Buckinghamského paláce, kde mu vzdali hold vojáci, kteří ho na cestě doprovázeli.

Následně vystoupil na balkónu paláce spolu s dalšími členy královské rodiny včetně prince Williama, vévodkyně Kate a jejich dětí prince George, princezny Charlotte a prince Louise.

Poté byla královská rodina svědkem slavnostního přeletu vrtulníků a letadel královského letectva. Přeletu se nezúčastnily některé původně plánované stroje a byl kvůli počasí zkrácen na polovinu.

Témata: Král Charles III. (Karel III.) královská rodina (gbr)