Česko přišlo o pěveckou legendu! Zemřela Soňa Červená (†97)!

Soňa Červená

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. května 2023 9:20

V 97 letech zemřela prestižní česká herečka a operní pěvkyně Soňa Červená. Na webu o tom informovalo Národní divadlo.

"Po delší hospitalizaci v jedné z pražských nemocnic dnes nad ránem pokojně ve věku 97 let odešla emeritní sólistka Národního divadla paní Soňa Červená," stojí v prohlášení Národního divadla.

Pěvkyně se narodila se 9. září 1925 a Červená a její život byl plný zvratů. Hrála s Janem Werichem či Vlastou Burianem, emigrovala na Západ a mezi její přátele patřili ti největší světoví umělci. 

Červená ztvárnila více než stovku operních rolí a celosvětovou popularitu jí přinesla role především role proslulé Carmen. Zahrála si ale i v muzikálu Divotvorný hrnec Voskovce a Wericha nebo ve filmu Poslední mohykán či Pupendo.

Domovskou scénou se jí na nějakou dobu stala opera ve Frankfurtu nad Mohanem, ale působila i v milánské La Scale nebo v pařížské opeře či v činoherním divadle v Hamburku.

V roce 2005 obdržela zvláštní cenu Thálie a v roce 2009 získala cenu Alfréda Radoka. V roce 2013 dostala medaili Za zásluhy o stát v oblasti umění a v roce 2015 jí ministr kultury Daniel Herman udělil titul Dáma české kultury. V červnu 2018 po ní pojmenovali planetku.

Témata: Soňa Červená