Královská rodina na balkoně Buckinghamského paláce: Proč chyběl princ Harry?

Královská rodina na balkóně Buckinghamského paláce

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. května 2023 15:52

Britský král Karel III. a jeho manželka královna Camilla vystoupili na ikonickém balkonu Buckinghamského paláce, aby zamávali tisícům příznivců královské rodiny. Doprovázeli je další členové královské rodiny, přičemž někteří významní dle očekávání chyběli.

Karel a Camilla dnes byli korunováni arcibiskupem z Cantebury Justinem Welbym ve Westminsterském opatství. Po ceremoniálu, kterému přihlíželo přes 2000 hostů, se vrátili zpět do Buckinghamského paláce.

Poté, co ozbrojené jednotky z dnešního průvodu vzdaly čest nově korunovanému králi, vyšli členové královské rodiny na balkon Buckinghamského paláce. Nejprve se na něm nacházeli jen Karel III., královna Camile, dvorní dámy a pážata.

Na balkoně se následně objevil princ William s manželkou Kate, princ George, princezna Charlotte, princ Louis, princezna Anna a princ Edward s manželkou Sophií. Princové Harry a Andrew na balkoně nebyli.

Princ Andrew se v roce 2020 stáhl ze své oficiální královské role po obvinění ze zneužití nezletilé dívky. Princ Harry podle informací serveru CNN na balkon pozvánku ani nedostal. 

Dlouho se přitom spekulovalo, jestli se on sám či v doprovodu Meghan na korunovaci vůbec ukáže. Nakonec ze Spojených států, kde oba žijí, přiletěl pouze Harry.

Členové královské rodiny na balkoně přihlíželi letecké přehlídce, která ale byla na poslední chvíli změněna. Podle původního plánu mělo nad Londýnem v 15:30 přeletět více než 60 letounů včetně stíhaček Spitfire a celá událost měla trvat šest minut. Nakonec byla zkrácena na tři minuty a letku tvořily pouze vrtulníky a letouny The Red Arrows.

Témata: královská rodina (gbr) Král Charles III. (Karel III.)