Karel III. posledním korunovaným králem? Expertka promluvila!

Král Charles III.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

5. května 2023 21:44

Britská profesorka Pauline Maclarano se domnívá, že monarchie v Británii jen tak neskončí a sobotní korunovace krále Karla III. nebude poslední. Po něm převezme roli krále následník britského trůnu princ William.

"William a Kate jsou stále velmi populární, takže oni a jejich děti maji budoucnost zaručenou. Ve Velké Británii zatím ještě neexistuje silné republikánské hnutí," řekla agentuře TASR profesorka na londýnské Royal Holloway University a spoluautorka publikace o britské monarchii.

Naopak se ale domnívá, že šance, že Karel III. abdikuje ve prospěch prince Williama, jsou mizivé, s čímž se shoduje i někdejší ředitel odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky Jindřich Forejt.

"Je to otázka, kterou si kladou snad všichni. Ale britská monarchie je známá svou stabilitou a monarchové přísahají, že budou sloužit po zbytek svého života, takže je nepravděpodobné, že by Karel III. abdikoval ve prospěch Williama," uvedl s tím, že i podle něj monarchie v Britínii jen tak neskončí.

Profesorka podotýká, že ani rodinný spor vyvolaný princem Harrym pověst královské rodiny nepoškodil, naopak si díky němu král získal více sympatií. Vliv na udržení monarchie pak má i samotná korunovace, na kterou se britská veřejnost těší.

"Mnozí budou samozřejmě doufat, že se zúčastní akce, která se stane součástí historie. Mnoho dalších se o královskou rodinu sice moc nestará, ale jsou rádi, že mají dovolenou a záminku k zábavě," řekla.

Témata: Král Charles III. (Karel III.) Princ William královská rodina (gbr) Velká Británie