Zemřel Gordon Lightfoot (†84), oblíbený kanadský písničkář

Gordon Lightfoot

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

2. května 2023 13:50

Kanadský písničkář Gordon Lightfoot, známý především díky folk-popovým hitům jako If You Could Read My Mind a The Wreck of the Edmund Fitzgerald, zemřel ve věku 84 let, oznámila jeho rodina.

Jeho dlouholetá mluvčí Victoria Lordová uvedla, že Lightfoot zemřel v pondělí večer v nemocnici v Torontu. Kdysi ho Bob Dylan nazval "vzácným talentem". Lightfootova díla použily desítky umělců, včetně Elvise Presleyho, Barbry Streisandové, Harryho Belafonta, Johnnyho Cashe, Anne Murrayové, Jane's Addiction a Sarah McLachlanové.

Většina jeho písní byla hluboce autobiografická. "Jednoduše píšu písně o tom, kde jsem a odkud jsem," řekl. "Čerpám ze situací a píšu o nich básně." Lightfoot, často popisovaný jako poetický vypravěč, si byl velmi dobře vědom svého kulturního vlivu. Byla to role, kterou bral vážně. Začal zpívat ve svém kostelním sboru a snil o tom, že se stane jazzovým hudebníkem. Ve věku 13 let vyhrál talentovou soutěž na hudebním festivalu Kiwanis, který se konal v Massey Hall v Torontu. Na svou první kytaru hrál v roce 1956 a v následujících měsících začal psát písně. V 18 letech zamířil do USA, kde rok studoval hudbu. Ale život v Hollywoodu pro něho nebyl vhodný a netrvalo dlouho a se vrátil do Kanady. Slíbil si, že se přestěhuje do Toronta, aby se věnoval svým hudebním ambicím, a vzal jakoukoli dostupnou práci, včetně pozice v bance. Jeho první vystoupení bylo ve Fran's Restaurant, rodinné restauraci v centru města, která vyhovovala jeho lidovému cítění. V roce 1964 sbíral pozitivní hlasy po celém městě a publikum se začalo shromažďovat ve stále větším počtu. Následující rok se Lightfootova píseň I'm Not Saying stala hitem v Kanadě, což pomohlo rozšířit jeho jméno v USA. Když v pozdních 60 letech skončil boom lidové hudby, Lightfoot již přecházel k popu. V roce 1971 se poprvé objevil v žebříčku Billboard s písní If You Could Read My Mind. Dosáhla čísla 5. Lightfootova popularita vrcholila v polovině roku 1970, když se jeho singl a album Sundown dostaly na první místo žebříčku Billboard. Poté získal pět nominací na cenu Grammy a sedmnáct cen Juno, což je kanadská verze Grammy

Témata: Gordon Lightfoot úmrtí