Freddie Mercury získá 30 let po smrti miliony na charitu! Chystá se obří aukce

Freddie Mercury během Live Aid 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

27. dubna 2023 20:20

Více než třicet let už uplynulo od smrti Freddieho Mercuryho. Přesto až letos v září nastane chvíle, kde budou k mání jeho předměty, včetně ručně psaných textů písní a jevištních kostýmů.

Vrcholem aukce bude Mercuryho devítistránkový ručně psaný text jednoho z největších hitů skupiny Queen, We Are The Champions, včetně harmonií a akordů. Očekává se, že se prodá za 200.000 až 300.000 liber (5,3 až 7,9 milionu Kč).

Dosud nezveřejněný pracovní text písně Killer Queen, napsaný v roce 1974 na jediném listu papíru černým perem, by pak mohl být vydražen za 50.000 až 70.000 liber (1,3 až 1,8 milionu Kč).

V aukci budou nabídnuty Mercuryho jevištní kostýmy, včetně flitrových overalů, třpytivých bot a umělé kožešiny. Fanoušci skupiny Queen si budou moci pořídit i korunu a plášť, které měl zpěvák na sobě během svého posledního turné v 80. letech.

V prodeji ale jsou i Mercuryho osobní věci, například telefon z nočního stolku, mramorový bar, koktejlové ubrousky s monogramem či malý stříbrný hřeben na knír.

Všech 1500 předmětů bude v létě vystaveno v londýnské aukční síni Sotheby's ve sledu speciálně navržených galerií věnovaných různým aspektům Mercuryho života, než budou v září prodány. Očekává se, že aukce vynese více než šest milionů liber (přes 159 milionů Kč) a část výtěžku bude věnována na charitativní účely.

Témata: Freddie Mercury