Před pěti lety zasáhla hudební svět tragédie. DJ Avicii si vzal život!

DJ Avicii 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. dubna 2023 17:43

Před pěti lety dostal hudební svět obrovskou ránu. Švédský DJ Avicii, občanským jménem Tim Berling, zemřel 20. dubna 2018 v Ománu. O pár dní později se zjistilo, že spáchal sebevraždu.

Avicii se zabýval remixy a produkoval také alba. První singl Seek Bromance, vydaný v roce 2010, se dlouho držel vysoko v žebříčcích v několika zemích. O rok později vydal rovněž velmi úspěšný singl Levels a skončil tehdy na šestém místě nejlepší stovky DJ. Hudbu vytvářel v počítačovém programu FL Studio.

Avicii získal dvě ocenění MTV a dvě nominace na Grammy. Jeho největším hitem je Le7els, slavné jsou také Wake Me Up!, The Day a You Make Me.

Trpěl akutním zánětem slinivky břišní, částečně zapříčiněným nadměrným pitím alkoholu. V roce 2014 mu byl odstraněn žlučník a slepé střevo a kvůli rekonvalescenci zrušil pak mnohá představení. S koncerty skončil roku 2016, ale dále vytvářel studiovou hudbu.

20. dubna 2018 ale svět zasáhla tragická zpráva. Populární DJ zemřel, a nikdo tehdy netušil, co se stalo. O pár dní později rodina zveřejnila smutnou zprávu o sebevraždě.

"Milovaný Tim byl křehká umělecká duše, která hledala odpovědi na základní existenční otázky. Byl to perfekcionista, pracoval tvrdě a obrovským tempem. To vedlo k extrémnímu stresu,“ napsala tehdy v prohlášení rodina.

Dodala, že Tim nedokázal schopen zvládnout tíhu, pod níž se ocitl, protože byl ve skutečnosti citlivým člověkem, který miloval své fanoušky, ale pozornosti se vyhýbal. 

Témata: DJ Avicii