Korunovace Karla III. dostává jasné obrysy: Co čeká Británii a jaké jídlo se bude podávat?

Král Charles III. 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

17. dubna 2023 21:25

Britský král Karel III. věnuje téměř 4000 míst na korunovaci zdravotníkům a veteránům. události se zúčastní také více než 6000 britských vojáků.

Ministerstvo obrany oznámilo, že tisíce vojáků, námořníků a letců doprovodí 6. května krále a královnu choť Camillu na jejich cestě na obřad a zpět mezi Buckhinghamským palácem a Westminsterským opatstvím.

Z britských válečných lodí a armádních základen po celé zemi zazní salvy a později nad palácem proletí vojenská letadla, od spitfirů z druhé světové války po moderní stíhačky. Ceremonie, která je první od korunovace Alžběty II. v roce 1953, se účastní také stovky vojáků z 35 zemí Commonwealthu.

Přibližně 3800 míst u památníku královny Viktorie před Buckinghamským palácem připadne zaměstnancům britského státního zdravotnického systému (NHS), veteránům či zástupcům charitativních organizací s vazbami na královskou rodinu. Dalších 354 uniformovaných kadetů bude moci sledovat korunovační průvod od oblouku Admirality.

Díky těmto prestižním místům budou mít 6. května zvláštní výhled na klíčové okamžiky korunovace, včetně průvodu, vystoupení královské rodiny na balkoně Buckinghamského paláce a přeletu ozbrojených sil. Uvidí také, jak král a královna pojedou z Buckinghamského paláce do Westminsterského opatství ve státním kočáře taženém šesti windsorskými šedými koňmi.

V den korunovace se královský průvod vydá po hlavní třídě Mall, vedoucí k paláci, projde obloukem Admirality a bude pokračovat přes Trafalgarské náměstí až do vládní čtvrti Whitehall a Westminsterského opatství.

Panovník a jeho manželka Camilla také vybrali recept na slaný koláč, který se bude podávat při korunovačních oslavách na začátku příštího měsíce, uvedl britský server The Guardian.

Pokrm se špenátem, fazolemi a estragonem je částečně odvozen z receptu na korunovační kuře, které bylo s využitím kari a majonézy vymyšleno při příležitosti korunovace Karlovy matky, královny Alžběty II. v roce 1953 a vaří se dodnes. Slaný koláč, který vybrali osobně Karel a Camilla, bude 6. května podáván na stovkách komunitních obědů plánovaných po celé Británii.

Témata: Král Charles III. (Karel III.)