Karel III. nemusel být králem? Dokument z klíčového okamžiku monarchie je k mání!

Král Charles III.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

17. dubna 2023 15:50

Británie se chystá na korunovaci krále Karla III. Shodou okolností v podstatě zároveň s ní půjde do dražby dokument, který zásadně přispěl k tomu, že současný panovník mohl nastoupit na trůn.

Konkrétně se bude dražit vzácný rukopis ze 17. století, který je důležitou součástí dějin monarchie. Bredskou deklarací budoucí král Karel II. oznámil svůj nástup k moci a prominul přečiny proti monarchii spáchané během občanské války.

"Právě díky této deklaraci byla v roce 1660 obnovena monarchie a dohodnuty podmínky, za kterých bude (král) vládnout a které platí i dnes, o 350 let později, kdy na trůn nastupuje Karel III.," řekl Gabriel Heaton, specialista na rukopisy v pořádající aukční síni Sotheby's. 

Dražba proběhne u příležitosti korunovace Karla III., která se uskuteční 6. května, a je s ní tematicky propojena. Její konání pouhé dva dny před korunovací by mohlo podle Sky News zvýšit ceny nabízených položek.

Deklarace z roku 1660 vznikla v pěti opisech, očekávaná prodejní cena jednoho ze dvou zbývajících je až 600.000 liber (16 milionů korun). O aukci dnes informovala britská média.

Témata: Král Charles III. (Karel III.) královská rodina (gbr) Velká Británie