Korunovace jako takové převzetí moci? Karel III. může s vojáky počítat!

Král Charles III.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

16. dubna 2023 14:35

Britové uvolňují další a další informace o květnové korunovaci Karla III. Víme tak třeba, že se jí zúčastní princ Harry, který by jako někdejší příslušník armády mohl kvitovat fakt, že se počítá s vojáky.

I Česko bude na slavnostním aktu reprezentovat osoba s velkou vojenskou zkušeností, konkrétně prezident Petr Pavel. Britská vláda dnes uvedla, že korunovace se zúčastní více než 6000 vojáků.

Půjde tak o největší slavnostní nasazení britských vojenských sil za posledních sedm desetiletí. Ministerstvo obrany oznámilo, že vojáci, námořníci a letci doprovodí krále Karla III. a královnu choť Camillu na jejich cestě na obřad a zpět mezi Buckhinghamským palácem a Westminsterským opatstvím.

Z britských válečných lodí a armádních základen po celé zemi pak zazní salvy a později nad palácem proletí vojenská letadla, od spitfirů z druhé světové války po moderní stíhačky. Ceremonie, která je první od korunovace Alžběty II. v roce 1953, se účastní také stovky vojáků z 35 zemí Commonwealthu.

Ministr obrany Ben Wallace uvedl, že to bude velkolepá a vhodná pocta monarchovi. Panovník je také vrchním velitelem ozbrojených sil.

Témata: Král Charles III. (Karel III.) Velká Británie Armáda U.K.