Miro Žbirka (†69): Za novinkou pro fanoušky stojí jeho syn!

Miro Žbirka 3

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

10. dubna 2023 20:32

Rok a půl uplynul od smrti Mira Žbirky, přesto spatřilo světlo světa opět něco nového, co s ním souvisí. Konkrétně jde o klip k písni Ako boh z alba Posledné veci. Natočil ho hudebníkův syn David, premiéru bude mít v pátek.

Autory námětu klipu na písničku Ako Boh jsou David Žbirka a Raphael Ruiz. Přestože Žbirka, absolvent Middlesex University v Londýně, kde studoval obor filmová režie a střih, natočil již čtyři klipy s písněmi svého otce, režii skladby Ako Boh svěřil Karolíně Beranové.

"Album Posledné veci jsem také produkoval, takže už jsem hodně neobjektivní. Zároveň jsem věděl, že kolem natáčecího období mám různé koncerty, tak jsem si řekl, že je lepší to dát někomu, kdo se bude schopen natáčení více věnovat. Karolínu Beranovou, mimochodem také muzikantku a zpěvačku, jsem oslovil po zhlédnutí dvou jejích klipů," vysvětlil.

Klip svojí vizualizací připomíná obal alba Miroslava Žbirky Nemoderný chalan. "Byl to záměr. Už když jsme psali scénář, chtěli jsme, aby tam bylo pár vizuálních odkazů na tátovu tvorbu. Herec má jeho bundu, nosí podobné brýle a úzkou kravatu, takže vypadá trochu jako jeho dvojník," řekl Žbirka.

Témata: Miro Žbirka