Hvězda 70. let skončila ve vězení! Teď je zpěvák Glitter opět na svobodě!

Gary Glitter

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. dubna 2023 10:31

Někdejší britský rockový zpěvák Gary Glitter, který byl odsouzen za sexuální zneužívání tří nezletilých dívek v letech 1975 až 1980, byl po odpykání poloviny šestnáctiletého trestu propuštěn z vězení. Osmasedmdesátiletý zpěvák, vlastním jménem Paul Gadd, při soudním procesu vinu popíral.

Glitter byl v roce 2015 odsouzen za pokus o znásilnění, čtyři případy napadení a sexuální styk s dívkou mladší 13 let. Soudce tehdy řekl, že nic nesvědčí o tom, že Glitter svých činů lituje. Bylo přitom podle něj jasné, že jeho násilnické počínání se obětí hluboce dotklo.

Glitter byl jednou z největších hudebních hvězd 70. let. Byl držen ve věznici s nízkým stupněm zabezpečení v Portlandu v Dorsetu, a v polovině trestu byl automaticky propuštěn. Ve Spojeném království je veden v registru sexuálních delikventů.

Glitter byl na vrcholu slávy, když napadl dvě dívky ve věku 12 a 13 let poté, co je pozval do zákulisí a do své šatny. Jeho nejmladší oběti bylo necelých 10 let, když se v roce 1975 vplížil do její postele a pokusil se ji znásilnit. Glitter obvinění vznesená proti němu popíral, ale po třítýdenním procesu byl shledán vinným.

Zpěvák byl zatčen v souvislosti s pedofilním skandálem moderátora BBC Jimmyho Savilea, který zemřel v roce 2011 ve věku 84 let, Saville měl podle Scottland Yardu na svědomí na tři stovky obětí, převážně mladých dívek. Sexuální obtěžování mu údajně procházelo bez povšimnutí médií či veřejnosti čtyři desítky let.

Někdejší hvězda takzvaného glam rocku byla již v minulosti ve vězení. Kvůli držení dětské pornografie byl Glitter v Británii uvězněn v roce 1999. V roce 2006 byl odsouzen ve Vietnamu ke čtyřem letům vězení za sexuální zneužívání dětských prostitutek ve věku 10 a 11 let. Kvůli podezření z pedofilních deliktů byl v roce 2002 vyhoštěn z Kambodže.

Témata: Gary Glitter