"Tak tady rozhodně nebudete!" Karel III. si došlápl na Harryho a Meghan, učinil rázné rozhodnutí!

Král Charles III. 7

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. dubna 2023 15:02

Královský palác není po smrtí panovnice Alžběty II. příliš nakloněn princi Harrymu a vévodkyni Meghan. Král Karel III. to dal ostatně v minulosti už několikrát najevo, a nyní se rozhodl pro rázný krok!

Britský král Karel III. se s Harrym a jeho ženou Meghan lidově řečeno nemazlí. Nařídil jim například, aby přestěhovali svůj zbývající majetek z rezidence nedaleko hradu Windsor, kterou dříve využívali.

Harry a Meghan dostali dům, který leží na pozemku hradu Windsor, k dispozici v roce 2018 od tehdejší královny Alžběty II. jako svatební dar. Rezidenci však příliš nevyužili, neboť několik měsíců na místě probíhala rekonstrukce a na začátku roku 2020 se pár definitivně přestěhoval do zámoří.

Princ a jeho žena tehdy oznámili, že už nechtějí být předními představiteli britské monarchie, načež ztratili tituly "královských výsostí" a zahájili nový život ve Spojených státech. Po odjezdu Harryho a Meghan dostala nemovitost do užívání Harryho sestřenice Eugenie, mladší dcera prince Andrewa, společně s manželem. Podle listu The Sun se ale z domu již odstěhovali.

Podle britského tisku ale dostali od Buckinghamského paláce "žádost o vystěhování" a plánují, jak přesunout své věci do Kalifornie, kde momentálně bydlí. Frogmore Cottage byla údajně nabídnuta Andrewovi, který se v roce 2020 rovněž stáhl ze své oficiální role v návaznosti na obvinění ze sexuálního zneužití nezletilé ženy.

Harrymu podle The Sun Karel III. novou rezidenci nenabídl, což znamená, že princ a jeho žena by pro své vzácné cesty do Spojeného království už neměli k dispozici vlastní ubytování. Deník napsal, že král spustil proces vystěhování několik dní poté, co na začátku roku do prodeje vstoupila autobiografie prince Harryho s názvem Spare (Náhradník).

Informace o definitivním odchodu "Sussexů" z Frogmore Cottage přišla pár týdnů před termínem korunovace Karla III., přičemž dosud nebylo jasné, zda bude pár na akci pozván. I to se ale vyjasnilo a nyní už je jasné, že na balkon Buckinghamského paláce po korunovaci vystoupí jen pracující členové rodiny!

Jednat se tedy bude pouze o oficiální představitelé státu. Bude jich 15 a určitě mezi nimi nebudou jak princ Harry s manželkou Meghan, tak ani králův bratr princ Andrew a jeho dcery, princezny Beatrice a Eugenie.

Na balkoně tak budou král a královna, princ princ William a vévodkyně Kate, jejich děti princ George, princezna Charlotte a princ Louis, dále vévoda z Edinburghu, princ Edward, a vévodkyně z Edinburghu Sophie, princezna Anna s manželem viceadmirálem sirem Timem Laurencem, vévoda z Kentu, princ Edward, a jeho manželka princezna Alexandra či princ Richard a vévodkyně z Gloucesteru Birgitte.

"Král má jasno v tom, koho chce, aby reprezentoval monarchii. Pro nějaký sentiment zde není místo, jedná se o státní, ne rodinnou událost, a je správné, aby při tomto velkém veřejném okamžiku byli pouze pracující členové rodiny," uvedl zdroj deníku The Mirror.

Na druhou stranu stále není zřejmé, zva Harry a Meghan vůbec na korunovaci dorazí. Zvěsti o jejich požadavcích, aby byli umístěni na balkoně, jsou podle paláce "nepřiměřené", a není proto jisté, jestli se na akci vůbec ukáží.

Témata: Král Charles III. (Karel III.) Princ Harry Meghan Markle