Princ Harry "v Česku"? Už příští měsíc!

Kniha prince Harryho 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. dubna 2023 12:35

Kniha britského prince Harryho s názvem Spare vyjde v českém překladu pod názvem Náhradník už příští měsíc! Jak už stars24.cz informoval, vydá ji nakladatelství Práh v nákladu 50.000 výtisků.

Ostře sledovaná autobiografie ve světě láme žebříčky prodejů. Zapsala se i do Guinnessovy knihy rekordů jako nejrychleji prodávaná non-fiction kniha všech dob. Ve Velké Británii, USA a Kanadě se za 24 hodin prodalo 1,43 milionu výtisků.

Osmatřicetiletý syn britského krále Karla III. se v knize dotýká vážnějších témat, třeba svých zkušeností z války v Afghánistánu, ale i dospívání v královské rodině a svému mládí, včetně toho jak přišel o panictví nebo kde si nakupoval oblečení.

Hlavním tématem pamětí o 410 stranách je odhalení konfliktů a sporů uvnitř královských paláců. Harry popisuje, jak svého otce přemlouval, aby se po smrti princezny Diany, své matky, podruhé neženil, a jak mu její úmrtí způsobilo několik let trvající trauma, které ho částečně přivedlo k psychedelickým drogám.

Když se Harry, vévoda ze Sussexu, oženil s americkou herečkou Meghan Markleovou, značně podle něj utrpěl vztah s jeho bratrem Williamem, nyní následníkem trůnu.

Harry v knize také uvádí, že o smrti své babičky, královny Alžběty II., se dozvěděl z webové stránky stanice BBC, místo od rodiny. Královna před smrtí pobývala na skotském zámku Balmoral, kam se po zhoršení jejího zdravotního stavu vydal i Harry, který byl ovšem požádán, aby s sebou nebral svoji ženu Meghan. Když letadlo přistálo, dozvěděl se zprávu z obrazovky svého telefonu.

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu institut královské rodiny opustili v únoru 2021. Nyní žijí v bohaté komunitě na západním pobřeží Spojených států, mají syna Archieho a dceru Lilibet Dianu a v médiích jsou hlasitými kritiky královské rodiny. Na streamovací platformě Netflix v prosinci vyšel pořad Harry & Meghan, kde Meghan například popisuje, jak ji tlak ze strany britského tisku přiváděl k sebevražedným myšlenkám.

Témata: Princ Harry