Král Charles III.: Kdo dorazí na korunovaci? Padlo i české jméno!

Král Charles III.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. dubna 2023 21:00

Květnové korunovace britského krále Karla III. se za Česko zúčastní prezident Petr Pavel s manželkou Evou. Do Londýna se netradičně vydá s malou delegací běžným leteckým spojem. Dorazí také americký prezident Joe Biden.

Karel III. se stal králem okamžikem úmrtí své matky, královny Alžběty II. Zemřela loni 8. září ve věku 96 let, po 70 letech na trůnu. Agentura AP dnes uvedla, že pozvánky ke korunovaci budou zaslány více než 2000 oficiálním hostům.

Během ceremonie budou král i jeho manželka Camilla pomazáni svěceným olejem a král poté obdrží královské jablko, žezlo i korunovační prsten. Před arcibiskupem z Canterbury složí přísahu, která byla sepsána v roce 1688. V ní se zavazuje, že bude vládnout v souladu se zákony schválenými parlamentem. Po ceremonii ve Westminsterském opatství se král a jeho manželka vydají na slavnostní průvod do Buckinghamského paláce. Obě budovy jsou od sebe vzdálené jen zhruba kilometr, v roce 1953 ale trasa procesí měřila 7,2 kilometru, aby se na průvod mohl podívat co největší počet diváků, napsala agentura AFP.

Korunovace Alžběty II. byla prvním ceremoniálem tohoto druhu, který přenášela televize. V roce 1953 se na obřad dívalo zhruba 20 milionů britských diváků, uvedla stanice BBC. Očekává se, že na květnovou korunovaci se budou dívat stovky milionů diváků z celého světa.

Biden s manželkou se loni zúčastnili pohřbu královny Alžběty II., korunovace nového britského panovníka či panovnice se ale úřadující americký prezident ještě nikdy nezúčastnil.

Témata: Král Charles III. (Karel III.)