Z "rozvracečky" panovnicí! Královský palác označil Camillu za královnu!

Camilla Parker-Bowles

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. dubna 2023 18:05

Žena britského krále Karla III. je na pozvánkách Buckinghamského paláce ke korunovaci panovníka poprvé titulována jako královna Camilla. Pozvánky ke korunovaci, která se uskuteční 6. května, budou zaslány více než 2000 oficiálním hostům.

Camilla, která byla dosud označována jako královna choť, byla poctěna rovnocenným titulem na zdobných pozvánkách ve středověkém stylu. Nový titul je dalším krokem v pozoruhodné přeměně z ženy, která byla dříve odsuzována jako rozvracečka rodiny kvůli své roli v rozpadu manželství tehdejšího prince Charlese s později tragicky zesnulou princeznou Dianou.

Charles a Camilla se setkali dlouho předtím, než se budoucí král s Dianou v roce 1981 oženil, a jejich vztah pokračoval i během neklidného manželství následníka trůnu. Tím se Camilla stala objektem opovržení ze strany mnohých Dianiných fanoušků. Camilla si však získala velkou část britské veřejnosti svou vřelostí a věcností, když se při civilním sňatku v roce 2005 provdala za Charlese.

Loni zesnulá královna Alžběta II. ještě začátkem minulého roku vyjádřila přání, aby se Camilla stala známou jako královna choť, až se Charles stane králem. Královna rovněž vyzvala veřejnost, aby podpořila její snachu a syna, až bude Charles novým panovníkem.

Camilla bude 6. května ve Westminsterském opatství korunována společně s manželem. Buckinghamský palác zveřejnil také několik dalších podrobností ke korunovaci. Devítiletý princ George, králův nejstarší vnuk, bude jedním ze čtyř pážat, která budou při korunovaci doprovázet krále. Camilla bude mít také čtyři pážata, jejichž úkolem je nést korunovační šaty.

Na pozvánkách ke korunovaci z recyklovaného materiálu je starobylý motiv zeleného mužíka, který symbolizuje panovníkovy snahy o ochranu životního prostředí a také jaro a znovuzrození. Obklopen je listovím z dubu, břečťanu a hlohu, což jsou rostliny typické pro Spojené království, vysvětluje Buckinghamský palác. Autorem vzhledu je umělec zaměřený na heraldiku a kaligrafii Andrew Jamieson.

Témata: Král Charles III. (Karel III.) královská rodina (gbr) Camilla Parker-Bowles