Alec Baldwin a jeho skandály: Zastřelení kameramanky není jediným přešlapem!

Alec Baldwin 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. dubna 2023 21:50

Americký herec Alec Baldwin často ztvárňuje charakterní sympaťáky, kterými se zapsal do povědomí zejména televizního publika. V soukromí je naopak znám svou vznětlivou povahou a v minulosti se již několikrát na veřejnosti dostal do konfliktů.

Baldwin se narodil v New Yorku, má tři mladší bratry - Stephena, Williama a Daniela, kteří se rovněž stali herci - a dvě sestry. Baldwinova kariéra odstartovala v televizním seriálu The Doctors (Lékaři) z let 1980 až 1982 a poté hrál v řadě dalších televizních seriálů. V roce 1986 debutoval na prknech Broadwaye. První výraznější role ve filmu se dostavila v roce 1988 ve snímku Manželské etudy a v témže roce natočil i úspěšnou komedii Beetlejuice. Velké úspěchy, včetně tří Zlatých glóbů a dvou cen Primetime Emmy, mu přinesla role v seriálu o zákulisí fiktivního televizního pořadu Studio 30 Rock, jehož 138 epizod vzniklo v letech 2006 až 2012.

V poslední době se do povědomí diváků dostal především jako imitátor bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v satirickém pořadu Saturday Night Live televize NBC. Jeho ztvárnění Trumpa se nejednou stalo námětem seriózního politického zpravodajství i popuzených reakcí od samotného exprezidenta. Baldwin za roli v úspěšné show získal v roce 2017 svoji třetí televizní cenu Emmy.

Baldwin byl v letech 1993 až 2002 v bouřlivém manželství s herečkou Kim Basingerovou, s níž má dceru. Od roku 2012 je ženatý s instruktorkou jógy Hilarií Thomasovou, se kterou má sedm dětí. Některé z nich odnosila náhradní matka.

Baldwin je pověstný svou vznětlivou povahou. Jednou jej kupříkladu vyvedli z letadla, když odmítl uposlechnout pokynu a přerušit hru na mobilním telefonu. V roce 2018 byl zase obviněn z napadení a obtěžování, když během hádky o parkovací místo u svého domu v New Yorku udeřil do obličeje jiného muže. Známé jsou i jeho potyčky s bulvárními fotografy.

Letos v únoru prokuratura v americkém státě Nové Mexiko zmírnila obžalobu, které Baldwin čelí v souvislosti se zastřelením kameramanky. Nyní mu v případě odsouzení hrozí maximálně 18 měsíců vězení, zatímco s původní obžalobou se pojil minimálně pětiletý trest. Baldwin byl v lednu obžalován z neúmyslného zabití společně s Hannah Gutierrezovou-Reedovou, která pro produkci westernu Rust připravovala zbraně. Baldwin vypálil ostrý náboj, ačkoli se na natáčení měly používat pouze náboje slepé. Baldwin tvrdí, že když v osudný den dostal do ruky zbraň, bylo mu řečeno, že není nebezpečná. V rozhovoru na konci roku 2021 uvedl, že se za smrt Hutchinsové necítí zodpovědný, rodina kameramanky ovšem o několik týdnů později jej i producenty filmu Rust zažalovala.

Témata: Alec Baldwin