Karel III. konečně opustil Británii: Do Francie to nevyšlo, do Německa už ano!

Král Charles III.

Autor: stars24.cz, ČTK

29. března 2023 20:10

Britský král Karel III. s manželkou Camillou dnes odpoledne přiletěli na berlínské Letiště Willyho Brandta, zahájili tak třídenní návštěvu Německa. Karel III. se již sešel s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem. Německo je první zemí, do které Karel III. v roli panovníka Spojeného království odcestoval.

Krále s manželkou po příletu přivítali britská velvyslankyně v Německu Jill Gallardová a německý velvyslanec v Británii Miguel Berger. Z letiště Karel III. odjel do centra Berlína, kde ho u Braniborské brány čekalo přivítání s vojenskými poctami. U Braniborské brány krále a jeho ženu uvítali německý prezident Steinmeier s manželkou Elke Büdenbenderovou.

Prezident tradičně s vojenskými poctami vítá zahraniční hosty ve svém sídle na berlínském zámku Bellevue. Podle agentury DPA to dnes bylo poprvé, co se takováto ceremonie odehrála u Braniborské brány.

Královský pár se následně pozdravil se svými příznivci, kterých k Braniborské bráně přišlo několik stovek. Komentátoři zpravodajské televize Welt poznamenali, že vzhledem k pracovnímu dni byla účast hojná. Mezi diváky, kteří museli projít bezpečnostní kontrolou, byli nejen Berlíňané, ale i turisté. První zájemci, kteří chtěli spatřit krále, na místo přišli již v dopoledních hodinách. Mnozí si s sebou přinesli britské a německé vlajky, ostatní dostali malé vlaječky na místě.

To, že je v Berlíně král, je v centru města jasně viditelné, neboť zde nechybí vyvěšené vlajky Německa, Británie a Evropské unie. Tyto vlajky rovněž lemují příjezdovou cestu k zámku Bellevue. Všudypřítomné jsou také uzavírky a bezpečnostní koridory. Policie uvedla, že pro dnešní den nasadila na zajištění bezpečnosti asi 900 policistů.

Od Braniborské brány odjeli prezident s králem na zámek Bellevue, kde Steinmeier přednesl projev o energetické transformaci a udržitelnosti, což je téma, o které se Charles osobně zajímá. Prezident řekl, že na cestě ke klimatické neutralitě je nezbytné jednat rychleji a činit více a že většinu technologií má již lidstvo k dispozici. "Je to v našich rukách," řekl.

Ve čtvrtek má král na programu jednání s berlínskou primátorkou Franziskou Giffeyovou a s kancléřem Olafem Scholzem a poté s předsedkyní Spolkového sněmu Bärbel Basovou. V poledne pak vystoupí s projevem před poslanci Spolkového sněmu. Odpoledne navštíví Braniborsko, kde se setká s vojáky britsko-německého ženijního praporu a s představiteli ekovesnice Brodowin.

Návštěvu Karel III. ukončí v pátek, kdy odjede vlakem do Hamburku. V plánu tam má mimo jiné návštěvu památníku věnovaného odjezdu židovských dětí z nacistického Německa do Británie.

Témata: Král Charles III. (Karel III.) Německo