John Major. Stěžejní osoba v životě prince Harryho, o které jste dosud možná neslyšeli!

John Major

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. března 2023 19:40

John Major vystřídal v Downing Street číslo 10 na podzim roku 1990 ikonu britských konzervativců Margaret Thatcherovou. "Šedivý muž" britské politiky vedl vládu šest a půl roku, do května 1997, kdy jeho konzervativní strana utrpěla porážku v parlamentních volbách. Nebyl ale pouze britským premiérem, má také jedno výsadní místo u prince Harryho.

Jako svého nástupce si Majora v listopadu 1990 vybrala sama Thatcherová. Právě díky své umírněnosti představoval ideálního kompromisního kandidáta, který měl stranu přivést k vítězství ve volbách v roce 1992. A navzdory všem předpovědím a průzkumům veřejného mínění skutečně dovedl stranu toryů k nevídané čtvrté volební výhře.

Než se Major stal profesionálním politikem, vystřídal řadu zaměstnání: byl mimo jiné pomocným dělníkem na stavbě nebo daňovým poradcem a zakusil i osud nezaměstnaného. Narozen v Mertonu na kraji Londýna v rodině cirkusového umělce, nastoupil v roce 1965 jako úředník do Standard Chartered Bank a postupem doby se vypracoval na špičkového manažera. Po zvolení poslancem za Konzervativní stranu v roce 1979 se bankovní kariéry vzdal. O sedm let později poprvé zasedl ve vládě, a to do křesla ministra sociální péče, které po roce vyměnil za křeslo ministra pokladu.

Během krátké, čtyřměsíční působnosti ve funkci ministra zahraničních věcí od července do října 1989 se Major účastnil jednání o ukončení válečného stavu mezi Velkou Británií a Argentinou, přetrvávajícího od války o Falklandské ostrovy v roce 1982. V roce 1989 převzal křeslo ministra financí po jednom z tvůrců "thatcherismu" Nigelu Lawsonovi.

"Pečlivý a dobrý úředník" Major a jeho vláda se úspěšně utkali s nejhorší hospodářskou recesí od konce druhé světové války. Hodně sil věnovali i nalezení mírového řešení kritické situace v Severním Irsku. V zahraniční politice působil britský premiér vždy sebejistým a realistickým dojmem. Nakonec se ukázalo, že nejvíce jej sužovala jeho vlastní strana toryů a její "antievropanské" křídlo, podporované Thatcherovou.

Po volbách v roce 1997 zůstal Major ještě čtyři roky poslancem a poté opustil vysokou politiku. Prohlásil tehdy, že se chce nadále věnovat psaní, sportu a charitě. Od té doby se příliš veřejně neangažoval, jen příležitostně se vyjadřoval k politickému vývoji. V roce 1999 vydal paměti, popisující první léta v úřadu premiéra, které byly pozitivně přijaty. Napsal také knihu o historii kriketu a publikaci o historii music hallu, v Británii populárnímu od rané viktoriánské éry do začátku 20. století. Kriket i sám aktivně hraje a jeden čas byl i předsedou kriketového klubu v hrabství Surrey.

Po smrti britské princezny Diany na konci srpna 1997 byl Major jmenován zvláštním strážcem jejích synů, princů Williama a Harryho, zodpovědným za jejich právní a administrativní záležitosti. I proto ho princ Harry v květnu 2018 jako jediného z bývalých dosud žijících britských premiérů pozval na svoji svatbu s Meghan Markleovou.

Témata: John Major Princ Harry