Karel III. mění plány kvůli protestům: Žádná Francie! S čím je problém?

Král Charles III.

Autor: ČTK

24. března 2023 17:43

Návštěva britského krále Karla III. ve Francii je odložena kvůli protestům proti reformě francouzského důchodového systému. Oznámil to dnes Elysejský palác, podle něhož si dnes ráno francouzský prezident Emmanuel Macron a britský král telefonovali.

Britský panovník měl být na státní návštěvě Francie od nadcházející neděle do středy. Podle britské vlády o odklad požádal francouzský prezident. Ten dnes naznačil, že návštěva by se mohla uskutečnit počátkem léta.

Elysejský palác oznámil, že návštěva byla odložena vzhledem ke čtvrtečnímu ohlášení nového celonárodního protestního dne na příští úterý. Dnem protestů byl i tento čtvrtek, kdy policie ve francouzských městech kvůli výtržnostem zadržela 457 lidí a 441 policistů utrpělo zranění. Ve čtvrtek dokonce hořela dřevěná vrata radnice v Bordeaux, které měl britský monarcha také navštívit.

Odpor proti nepopulární reformě, kterou Macronova vláda prosadila na začátku týdne, se projevuje také stávkami v části služeb či veřejné dopravy.

"Toto rozhodnutí přijaly vlády Francie a Británie po telefonním rozhovoru mezi prezidentem republiky a králem dnes ráno, aby bylo možné Jeho Veličenstvo krále Karla III. přivítat za podmínek, které odpovídají našemu přátelskému vztahu," uvedl Elysejský palác. Nový termín má být stanoven co nejdříve.

"Rozhodnutí bylo přijato se souhlasem všech stran poté, co francouzský prezident požádal britskou vládu o odložení návštěvy," uvedla podle agentury Reuters prostřednictvím svého mluvčího britská vláda.

"Státní návštěva krále a královny chotě ve Francii byla odložena. Jejich Veličenstva se nesmírně těší na příležitost navštívit Francii, jakmile budou nalezeny termíny," uvedl mluvčí Buckinghamského paláce.

Francouzský prezident Macron dnes v Bruselu uvedl, že návštěva Karla III. by uprostřed celonárodních demonstrací neměla smysl a že vláda navrhla naplánovat novou návštěvu na začátek léta. "Myslím, že bychom nebyli seriózní a postrádalo by zdravý rozum, kdybychom navrhli Jeho Veličenstvu a královně choti, aby přijeli na státní návštěvu uprostřed demonstrací," řekl Macron.

Návštěva měla být vůbec první zahraniční cestou Karla III., který se stal panovníkem okamžikem smrti své matky královny Alžběty II. loni v září. Návštěva Karla III. v Německu se podle zdroje z Buckinghamského paláce uskuteční podle plánu, uvedl Reuters. V Německu má Karel III. pobývat od 29. do 31. března.

Odklad královské návštěvy podle agentury Reuters znamená velkou nepříjemnost pro Macrona, který doufal, že příjezd britského monarchy bude symbolickým krokem ve snaze obou zemí "obrátit list" po letech ochablých vztahů po brexitu. Součástí návštěvy měl být opulentní banket ve Versailles a odklad nyní zvýší tlak na Macrona, aby našel východisko z krize, kterou provází jedny z nejhorších protestů od rebelie takzvaných Žlutých vest v letech 2018 a 2019.

Politický vůdce krajní levice ve Francii Jean-Luc Mélenchon, který už v týdnu řekl, že na příjezd Karla III. není správná doba, dnes odklad návštěvy uvítal. "Setkání králů ve Versailles zmařila kritika lidu," napsal politik na twitteru. Reuters v té souvislosti připomíná, že levicová opozice i někteří protestující často kritizují Macrona z toho, že chce vládnout jako monarcha.

Témata: Král Charles III. (Karel III.) královská rodina (gbr) Francie Emmanuel Macron