Princ William na místě, kde by ho čekal málokdo? Neohlášeně odcestoval z Británie!

Princ William 4

Autor: ČTK

22. března 2023 21:07

Britský princ William dnes podnikl neohlášenou cestu do Polska, aby poděkoval britským a polským vojákům zapojeným do poskytování podpory Ukrajině. Poté se má setkat s uprchlíky, kteří ze země utekli před ruskou invazí, a vyslechnout si jejich příběhy.

Následník britského trůnu odcestoval do Rzeszówa na jihovýchodě Polska, kde se setkal s ministrem obrany Mariuszem Blaszczakem a promluvil si s příslušníky polských obranných sil a britskými vojáky, kteří jsou zde umístěni.

Britské nasazení v Polsku je součástí posilování sil NATO na jeho východním křídle po ruské invazi na Ukrajinu.

Cesta, která nebyla předem ohlášena, se koná za přísných bezpečnostních opatření. Mluvčí prince uvedl, že William si velmi přál, aby se návštěva Polska uskutečnila, a že si ji osobně vyžádal.

"Jsem zde, protože chci osobně poděkovat polským a britským vojákům, kteří pracují v úzkém a zásadním partnerství," uvedl princ William v prohlášení pro polská média. "Chci také vzdát hold inspirující lidskosti polského lidu. Otevřeli jste svá srdce stejně jako své domovy," dodal.

Po návštěvě Rzeszówa se princ chystá do Varšavy, aby navštívil kancelářský blok, který byl přestavěn na ubytovací centrum pro asi 300 ukrajinských žen a dětí, které uprchly před válkou.

Princ William ve čtvrtek položí věnec u hrobu neznámého vojína v polském hlavním městě, kde jej během své státní návštěvy v roce 1996 položili i jeho prarodiče, královna Alžběta II a její manžel princ Philip. Poté se setká s polským prezidentem Andrzejem Dudou.

"Při zítřejším setkání s prezidentem Dudou znovu zdůrazním hluboké vztahy mezi našimi národy a zdůrazním svou trvalou podporu a vděčnost polskému lidu," řekl.

Témata: Princ William