Britský herec Michael Caine ukončil kariéru! Co nyní dělá?

Michael Caine

Autor: ČTK

21. března 2023 20:45

Populární britský herec Michael Caine o tom, že bude hercem, snil již od dětství. Svou bohatou kariéru zahájil v amatérských a provinčních divadelních souborech a v druhé polovině 50. let se začal objevovat také ve filmu a v televizi. Dodnes hrál ve více než stovce filmů nejrůznějších žánrů a kvalit a - jak kdysi konstatoval - před kamerou vystřídal všechno.

Byl homosexuálem, vrahem, šílencem, cizoložníkem, svůdcem nebo neohroženým hrdinou. A všechny role ho bavily. Britský elegán se zálibou v dýmkách a doutnících, který má na svém kontě dva Oscary, oslavil devadesátiny.

Cain se asi nejvíce proslavil jako záletný manžel Eliot v Haně a jejích sestrách (1986) Woodyho Allena, za kterého dostal Oscara za mužský herecký výkon ve vedlejší roli. A v roce 2000 mu přibyl další za Pravidla moštárny. V témže roce jej britská královna povýšila do šlechtického stavu za přínos dramatickému umění - pod jeho pravým jménem Maurice Micklewhite.

Michael Caine se zrodil až v jedné telefonní budce na londýnském Leicester Square v 60. letech. Nadějný herec tam horečně pátral po uměleckém jméně, na které čekal na druhém konci drátu jeho agent: "Zvedl jsem zrak a mezi stromy zahlédl titul promítaného filmu v kině: Caine Mutiny. Kdybych se díval opačným směrem, byl bych Michael 101 dalmatinů," líčil později s nadsázkou.

Do Hollywoodu jej přivedla Shirley MacLaineová, když si ho vybrala za partnera ve snímku Gambit (1966). V jednom z rozhovorů vyprávěla, jak ho učila sundávat dámské punčochy "jemným a romantickým způsobem".

Elegantní zjev Cainea nadlouho předurčil pro role diplomatů, důstojníků, ale i špionů a násilníků ve filmech nejrůznějších žánrů a kvalit. Některé byly vyložené propadáky: "Bral jsem všechno, protože jsem se bál, že už mi nikdo nic nenabídne," doznává upřímně. Byly doby, kdy točil až jeden film měsíčně.

Sedmdesátá léta pro něj byla horskou dráhou dobrých a špatných filmů i životních momentů. Začal povážlivě pít, dle své autobiografie až tři lahve vodky za den. "Alkohol vás zbaví ostychu, to je pro herce praktické." Naštěstí však do jeho života vstoupila láska, jež zhoubě učinila přítrž.

Ženu svého srdce spatřil v reklamě na kávu, která se natáčela v Brazílii. Usmyslel si, že tam za ní pojede, ale pak se ukázalo, že ona kráska není vůbec z Brazílie, nýbrž žije na londýnské Fulham Road. Setkali se, seznámili, sblížili, vzali a mají spolu dceru Natašu. Na přelomu 50. a 60. let byla jeho ženou herečka Patricia Hainesová.

Dětství však Michael Cain nijak šťastné neměl. Poslíčkovi Micklewhiteovi a jeho ženě, která pracovala jako uklízečka, se 14. března 1933 v nemocnici pro chudé narodil syn Maurice Joseph. První herecká zkušenost se však dostavila záhy. Již ve třech letech musel přesvědčit výběrčího činže, že "maminka není doma", zatímco ta se schovávala za hlavními dveřmi. Tak to líčil ve svých pamětech O čem to všechno je z roku 1992.

V 16 letech opustil školu a dělal poslíčka nebo úředníka. Po trudném čase vojenské služby prošel peklem korejské války, krvavé vzpomínky ho prý provázejí dodnes. Vrátil se do Anglie a jako dvacetiletý se uchytil v malém venkovském divadle v Sussexu. Pozornost Hollywoodu na sebe upoutal až v jednatřiceti ve válečném snímku Zulu (1964). Měl hrát řadového vojáka, ale díky své sošné postavě a inteligentnímu vzezření získal roli snobského aristokratického důstojníka.

Když v roce 1992 vydal své první paměti, měl v úmyslu skončit s herectvím, psát román, věnovat se zahradě a rodině. Pak ale natočil film Krev a víno s americkým hercem Jackem Nicholsonem. Po jeho uvedení v roce 1996 byly Caineovi nabídnuty další role. Diváci ho dále znají například z filmů Aljaška v plamenech, Tichý Američan či z komerčně úspěšné trilogie Christophera Nolana Batman začíná, Temný rytíř a Temný rytíř povstal.

Úspěch sklidil také ve snímku Harry Brown, kde se jako bývalý mariňák mstí vrahům svého přítele. Hlavní roli si v posledních letech zahrál v kriminálním snímku Králové zlodějů a objevil se také v historickém filmu Petra Jákla Jan Žižka, ve kterém ztvárnil jednu z nejvýraznějších rolí, fiktivní postavu Lorda Borše, pravou ruku krále Václava IV. a bojovníka za práva obyčejných lidí.

V roce 2010 vydal druhou knihu memoárů. Kromě vzpomínek na slavné herecké kolegy Caine, který je držitelem tří Zlatých glóbů a dalších cen, také radí začínajícím hercům jak dobýt Hollywood. Návod na úspěch přitom dostal přímo od Johna Wayna: "Nezapomeňte mluvit hluboko, pomalu a neříkat příliš".

Předloni byl Caine hostem karlovarského filmového festivalu, kde získal cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. V Karlových Varech také ve světové premiéře osobně představil americkou komedii Bestsellery, ve které ztvárnil mrzutého stárnoucího spisovatele, který se vydává na poslední turné, aby zachránil krachující nakladatelství. Krátce poté oznámil odchod do hereckého důchodu. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí BBC Radio 5 Live v říjnu 2021 řekl, že komedie Bestsellery je patrně jeho posledním filmem. Místo hraní začal psát.

Témata: Michael Caine