Tim Robbins dostal ve Varech Křišťálový glóbus!

Tim Robbins

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. června 2018 22:09

Americký herec, scenárista, režisér a producent Tim Robbins (59) dnes dostal na karlovarském filmovém festivalu Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Při přebírání ceny se vyznal ze svého obdivu k režisérovi Miloši Formanovi a bývalému prezidentovi Václavu Havlovi.

Robbins obdivoval žertem Čechy za to, že si za svého lídra dokázali zvolit dramatika. 

V projevu připomínal nutnost boje za svobodu zvlášť v dnešním světě plném populismu a xenofobie i význam podobných akcí, jako je karlovarský festival. Dobré příběhy, umění či hudba podle něj mají velkou sílu měnit svět k lepšímu.

Herecká kariéra Tima Robbinse začala v newyorských divadlech, po studiu na univerzitě se stal spolu se svými spolužáky členem experimentální divadelní skupiny v Los Angeles. Nejdříve získával malé role ve filmech, prorazil postavou Ebbyho Calvina Nukea LaLooshe ve filmu Durhamští Býci.

Přízeň kritiků a cenu za nejlepšího herce na festivalu v Cannes mu přinesla role Roberta Altmana ve filmu Hráč. Napsal, produkoval a režíroval několik filmů se sociálním obsahem jako třeba kladně hodnocený Mrtvý muž přichází, kde se objevila Susan Sarandonová a Sean Penn. Za tento film získal Robbins nominaci na Oscara jako nejlepší režisér.

Témata: tim robbins Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)