Juraj Jakubisko (†84) se nevěnoval jen filmu. Stopu zanechal i v jiném druhu umění

Jakubisko, Juraj 3

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

25. února 2023 14:28

Slovenský rodák Juraj Jakubisko zasáhl svými filmy diváky výbušnou směsí fanfarónské fantazie, bláznivosti i svérázné poetiky, kterou občas okořenil bizarností či lákavou nedořečeností.

K jeho nejznámějším dílům patří Tisícročná včela, Perinbaba, Nejasná zpráva o konci světa či velkofilm Bathory. Režisér a scenárista Jakubisko, který žil od roku 1993 v Praze, kde také vyučoval na Akademii múzických umění, zemřel ve věku 84 let.

Jakubisko si za více než půlstoletí trvající kariéru vysloužil řadu ocenění - titul nejlepší slovenský režisér 20. století či Českého lva za dlouholetý umělecký přínos kinematografii. První cenu získal absolvent pražské FAMU již za svůj celovečerní debut (Kristove roky) na festivalu v Mannheimu v roce 1967.

Zajímavou stopu také zanechal ve výtvarném umění. Podle kritiků ho lze zařadit do soudobého světového metafyzického umění, protože v sobě spojuje řadu hodnot touhy po pravdě, zejména prostřednictvím snění. Obrázky, které se mu vynořovaly v mysli, si po desetiletí kreslil do svých diářů.

Témata: Juraj Jakubisko