Harry a Meghan mají problém. Britové už je nemohou vystát, mají raději i Karla III.!

Princ Harry se svou Meghan 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

25. února 2023 11:41

Jen zhruba čtvrtina Britů chová sympatie k britskému princi Harrymu. Ten se spolu se svou manželkou Meghan postaral v posledních letech o řadu skandálů. Překvapivé ale je i porovnání s oblíbeností jeho otce Karla III.

Dokud byl nový britský král Karel III. ještě následníkem trůnu princem Charlesem, domnívala se v průzkumech stabilně jen asi třetina lidí, že by byl dobrým panovníkem.

Po smrti jeho matky Alžběty II. ale podpora lidí strmě vzrostla a za dobrého panovníka nového krále nyní považuje 63 procent oslovených, ukázal průzkum společnosti YouGov. Lidí, kteří nevěří, že panovník svou roli zvládne, výrazným způsobem ubylo.

Od března vzrostla podpora pro nejstaršího syna královny o 24 procentních bodů. Těch, kteří se domnívali, že tehdejší princ Charles bude v roli panovníka odvádět špatnou práci, bylo před půl rokem 31 procent, nyní je to 15 procent.

Strmý růst popularity krále Karla podle sociologů souvisí s tím, jak se panovník prezentoval v prvních dnech po smrti královny. Podpora Britů pro monarchii jako takovou se ale nezměnila, podporuje ji nyní 62 procent dotázaných, proti je jich 21 procent.

Oproti tomu jen zhruba čtvrtina Britů chová sympatie k britskému princi Harrymu, vyplývá z průzkumu od stejné agentury. 

Témata: Princ Harry Meghan Markle Král Charles III. (Karel III.)