Karel III.: Korunovace se blíží! Venku jsou první materiály!

Král Charles III. 3

Autor: ČTK

11. února 2023 17:16

Britská královská rodina v noci na dnešek odhalila logo nadcházející korunovace krále Karla III., které bude používáno při pouličních slavnostech, v propagačních materiálech nebo na oficiálních suvenýrech.

Emblém navrhl Jony Ive, který přes dvě dekády vedl designérské oddělení společnosti Apple a byl tak spoluautorem produktů jako je iPhone nebo iPod. Korunovace ve Westminsterském opatství v Londýně je na programu 6. května.

👑 The new Coronation emblem has been unveiled!The emblem will feature throughout the historic events in May, including street parties, community gatherings and on official merchandise. pic.twitter.com/Yr3Gb1Lnd4

— The Royal Family (@RoyalFamily) February 10, 2023

Kruhové logo využívá květinové motivy a spojuje "anglickou růži, skotský bodlák, velšský narcis a severoirský trojlístek". Čtyři rostliny symbolizující části Spojeného království vytváří v modré barvě tvar koruny používané při korunovačním ceremoniálu. Kruh kolem ní dotváří červené květy a nápis se jménem nového panovníka a datem korunovace.

"Design byl inspirován láskou krále Karla k planetě a přírodě a jeho hlubokou starostí o přírodní svět," řekl návrhář Ive. Květinové motivy podle něj odráží "optimismus jara".

Témata: Král Charles III. (Karel III.)