Skrytá stránka Ivana Mládka: Takhle ho ještě neznáte!

Vystoupí také Ivan Mládek & Banjo Band

Autor: ČTK

9. února 2023 19:18

Dokumentární film Perspektiva Ivana Mládka, který uvede Česká televize ve středu 22. února, představí známého hudebníka a baviče nezvykle především jako malíře.

Skladatele, textaře, hráče na banjo, zpěváka, spisovatele a scenáristu Mládka režisér Patrik Ulrich ukazuje také jako umělce, který pro své obrazy se svým typickým humorem vymyslel styly jako posunismus, umělecké rýsování, antiperspektiva nebo akční minimalismus. Dokument dnes tvůrci promítli novinářům.

Mládek je autorem přibližně 300 obrazů, pro které si sám vynalezl 'teorii obrácené perspektivy'. "Nejsem malíř, ale malující vtipálek," charakterizuje své výtvarné počínání Mládek, jehož jedno dílo visí v budově banky v San Francisku.

V dokumentu vedle řady Mládkových blízkých spolupracovníků hovoří i výtvarník Jan Kavan, který připomněl, že malířem byl i Mládkův otec Bohuslav. "Táta mě i moje sourozence vodil po výstavách a do přírody, ale v 17 letech jsem se zbláznil do jazzu," uvedl Mládek.

Režisér a scenárista Ulrich portrétuje Mládka jako renesančního humoristu. Vedle jeho malířské tvorby nemohl pominou Mládka jako hudebníka, autora a interpreta již zlidovělých písní jako je hit Jožin z bažin, který měl velký úspěch i v Polsku a slavná americká metalová kapela Metallica ho zahrála na svém pražském koncertě. V méně známém kontextu ukazuje Mládka i jako uměleckého vedoucího skupiny Banjo Band. "Ivan je despota, ale časem se ukázalo, že je to třeba," prohlásil člen Banjo Bandu Václav Dědina.

Pro Mládkovy písně napsal několik textů také Zdeněk Svěrák. "Když jsme se scházeli, tak jsme jeden druhého bavili," vzpomínal Svěrák. Dokument zachycuje i Mládkovu spolupráci s hercem Luďkem Sobotou. "To je jediný člověk, který může zpívat ty moje voloviny," konstatoval Mládek.

Dokumentární portrét ukazuje i krátkou dobu Mládkovy emigrace po roce 1968 a podobně jako v předchozím Ulrichově portrétu Štace Miloně Čepelky se hlavní protagonista vydává na místa spojená s významnými epizodami jeho života.

Mládek, který 7. února oslavil 81. narozeniny, je autorem více než 400 písní. Působil ve skupinách Storyville Jazz, K.T.O., White Stars a Mustangové. Loni v rozhovoru s ČTK sdělil, že žádné nové skladby nechystá. "Natočili jsme už toho moc. Nepřehledně moc, stovky písní. Už asi 20 let nic nepíšu ani neskládám. Už tak se stává, že občas někde zaslechnu Banjo Band a tu nahrávku vůbec nepoznávám. Ani muziku, ani text, ani sebe nepoznávám. A to s mozkem zatím nic nemám. Prý. Využívám ho jen k vymýšlení obrazových námětů," uvedl.

Témata: Ivan Mládek