Princ Harry zažil potupu. Tohle u Britů jen tak nevyžehlí!

Princ Harry 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. ledna 2023 15:08

Jen zhruba čtvrtina Britů chová sympatie k britskému princi Harrymu, vyplývá z průzkumu zveřejněného agenturou YouGov. Harry napsal knihu Spare (Náhradník), ve které mimo jiné popisuje své zážitky z války v Afghánistánu a přichází s další kritikou britské královské rodiny. Někteří její členové podle něj "uzavřeli smlouvu s ďáblem", když spolupracovali s bulvárním tiskem

Harry například popřel, že by on nebo jeho choť Meghan označili královskou rodinu za rasistickou, to podle něj udělal britský tisk. "V rozhovoru s Oprah (Winfreyovou) Meghan ale řekla, že královská rodina vyjádřila obavu, jakou barvu kůže bude mít Archie. To byste nepopsal jako rasistické?" zeptal se Bradby s odkazem na Harryho syna. Princ odpověděl, že nikoliv.

Druhorozený syn krále Karla III. ve svých pamětech mimo jiné vzpomíná na vojenskou zkušenost v Afghánistánu, kde údajně jako střelec na britské vojenské helikoptéře zabil 25 lidí, o kterých nepřemýšlel jako o lidech, ale šachových figurkách odstraněných z šachovnice. Za toto tvrzení Harryho kritizovalo afghánské radikální hnutí Tálibán i bývalý britský velitel Richard Kemp.

Princ Harry v pamětech odhaluje potíže ve vztazích se zbytkem své rodiny, zejména s princem Williamem a králem Karlem III. Dlouhodobě napětí podle něj vyvrcholilo v roce 2019 hádkou, při kterého ho William, který je následníkem britského trůnu, údajně fyzicky napadl a srazil na zem kvůli sporu ohledně Harryho manželky, americké herečky Meghan.

Buckinghamský palác se k publikaci ani k sérii rozhovorů, které Harry k její propagaci poskytl, zatím nevyjádřil. Harry a jeho americká manželka Meghan institut královské rodiny opustili už v únoru 2021. Nyní žijí v bohaté komunitě na západním pobřeží Spojených států, mají syna Archieho a dceru Lilibet Dianu.

Témata: Princ Harry