Král Karel III. oznámil zásadní změnu! Potěší většinu Britů

Král Charles III.

Autor: ČTK

28. ledna 2023 18:11

Britský král Karel III. chce více otevřít Buckinghamský palác a další královské rezidence veřejnosti.

Informoval o tom dnes deník The Daily Telegraph s odvoláním na vlastní zdroje. Návštěvníci budou mít možnost si hlavní královské sídlo v centru Londýna prohlédnout zevnitř po celý rok. Dosud se Buckinghamský palác veřejnosti otvíral obvykle jen v letních měsících a jednotlivé prohlídkové trasy i o zimních víkendech.

Čtyřiasedmdesátiletý Král si je sice vědom, že zahraniční státní hosté očekávají při svých návštěvách nocleh v Buckinghamském paláci a že se v něm konají i další oficiální akce, ale je mu také jasné, že veřejnost musí v době inflace a krize překonávat velké výzvy, a chce jí proto umožnit více účasti na monarchistickém lesku.

V současnosti prochází Buckinghamský palác nákladnou renovací. Karel a jeho choť Camilla (75) ale chtějí podle informací britského listu žít hlavně ve svém dosavadním hlavním sídle Clarence House. Tato rezidence je od Buckinghamského paláce vzdálená jen několik set metrů.

Nejpozději od loňského úmrtí královny Alžběty II. jsou mnohé panovnické rezidence do značné míry prázdné. Veřejnosti se má více otevřít například i venkovské sídlo ve východoanglickém Sandringhamu, kde královská rodina tradičně tráví Vánoce.

Témata: Král Charles III. (Karel III.) královská rodina (gbr)