Tom Hanks si letos pro Oscara nepůjde: Má úplně jinou nominaci!

Tom Hanks s manželkou Ritou na Oscarech

Autor: stars24.cz, ČTK

25. ledna 2023 20:44

Na americké filmové anticeny, Zlaté maliny, jsou letos nominováni i dva oscaroví herci, šestašedesátiletý Tom Hanks a 51letý Jared Leto. Oznámili to dnes pořadatelé udílení anticen, které budou vyhlášeny 11. března. Nominace byly tradičně oznámeny před úterním zveřejněním oscarových nominací.

Hanks byl nominován hned ve třech kategoriích. Může být vyhlášen nejhorším hercem kvůli roli Gepetta v disneyovském filmu Pinocchio i nejhorším hercem ve vedlejší roli za ztvárnění hudebního manažera Toma Parkera v životopisném filmu Elvis. Hanks rovněž figuruje v kategorii "nejhorší pár na filmovém platně", a to společně se svou latexovou obličejovou maskou a "směšným" přízvukem ve snímku Elvis.

Cenu pro nejhoršího herce si může vysloužit také Leto, a sice za roli upírovitého antihrdiny ve filmu Morbius. Zfilmování komiksové předlohy má dohromady pět nominací, včetně té v hlavní kategorii "nejhorší film". V ní má podle expertů velkou šanci "uspět" i film Blondýnka. Životopisný film o Marilyn Monroe z produkce společnosti Netflix má svá želízka v ohni hned v osmi kategoriích včetně nejhorší režie a nejhoršího scénáře, za nimiž stojí Andrew Dominik.

Sedm nominací má komedie Good Mourning, jejíž režie se ujali hudebníci Machine Gun Kelly a Mod Sun. Vyhlašování vítězek kategorie nejhorší herečka by se měly obávat mimo jiné Bryce Dallas Howardová (Jurský svět: Nadvláda) a Diane Keatonová (Mack & Rita).

Ceny za nejhorší snímky a herecké počiny každoročně uděluje nadace Golden Raspberry Awards, která má zhruba 1000 členů a volí z nominovaných vítěze online. S nápadem udělovat filmové anticeny přišel v roce 1980 kalifornský publicista a filmový fanoušek John Wilson.

Témata: Tom Hanks Jared Leto Zlaté maliny