Karel III. a sláva, kterou Británie nezažila 70 let. Jak bude vypadat korunovace?

Král Charles III. (Karel III.)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

22. ledna 2023 17:07

Britská monarchie se chystá na korunovaci krále Karla III., který sice už několik měsíců sedí na trůnu po zesnulé mamince Alžbětě II., ale veškeré oficiality stále ještě neproběhly. Co je na jaře v plánu?

Oslavy spojené s korunovací vypuknou v sobotu 6. května. Král Karel III. s chotí Camillou a průvodem vyrazí z Buckinghamského paláce do Westminsterského opatství, kde je korunuje arcibiskup z Canterbury. 

Podle stanice BBC se očekává, že tento symbolikou nabitý obřad bude kratší, skromnější a rozmanitější než korunovace Alžběty II. Pozvánku také zřejmě obdrží méně hostů než před 70 lety, kdy jich přišlo 8000. Westminsterské opatství má obvykle kapacitu pro 2200 lidí.

Průvod se následně vrátí do paláce a rodina z balkonu pozdraví lidi. V neděli se v areálu hradu ve Windsoru uskuteční světelná show a koncert, na kterém vystoupí známé hudební a taneční hvězdy, orchestry a pestrý korunovační sbor poskládaný z amatérských zpěváků z řad pracovníků zdravotnického systému, neslyšících, uprchlíků nebo sluchově postižených.

BBC uvádí, že královská rodina usiluje o korunovaci, která kombinuje tradiční a moderní prvky. V pondělí se pak počítá s dobrovolnickým dnem.

Témata: Král Charles III. (Karel III.) Velká Británie královská rodina (gbr)