Princ Harry láme rekordy! Kontroverzní kniha zaujala svět, kritici ji ztrhali!

Kniha prince Harryho

Autor: ČTK

14. ledna 2023 21:45

Autobiografie britského prince Harryho je pro čtenáře obrovským lákadlem a prodeje trhají rekordy. Nakladatelství Penguin Random House ve středu oznámilo, že jen během prvního dne se prodalo přes 1,4 milionu výtisků.

Nakladatelství v roce 2018 vydalo rovněž autobiografii Michelle Obamové s názvem Můj příběh (Becoming). Vyprávění bývalé první dámy USA tehdy potřebovalo týden k dosažení 1,4 milionu prodaných výtisků.

Prodeje zahrnují všechny formáty, včetně tištěných, elektronických a audioknih a jde o knihy prodané v USA, Kanadě a Británii. Kniha prince Harryho se po týdnech rozhovorů, úniků pasáží do médií a kontroverzních prohlášeních objevila na prodejních pultech tento týden v úterý. Vyšla v angličtině a přeložená je do 15 dalších jazyků, včetně čínštiny. Čeština mezi nimi zatím není.

"Spare (Náhradník) je příběh někoho, o kom jsme si možná mysleli, že už ho známe. Nyní ale můžeme prince Harryho opravdu pochopit prostřednictvím jeho vlastních slov," uvedla Gina Centrellová z nakladatelství. "Když se podíváme na tyto neuvěřitelné prodeje jen za první den, je vidět, že čtenáři jasně souhlasí s tím, že Spare (Náhradník) je kniha, kterou je třeba číst, a je to kniha, kterou s hrdostí vydáváme," dodala.

"Pokud víme, jediné knihy, kterých se prodalo více za první den, jsou ty s druhým Harrym v hlavní roli," uvedl Larry Finlay, ředitel Transworld Publishers, které spadá pod Penguin Random House. Na mysli měl přitom knihy o čarodějnickém učni Harrym Potterovi britské spisovatelky J. K. Rowlingové.

Recenze korespondenta televize BBC dílo označuje za "nejdivnější knihu, kterou kdy napsal člen královské rodiny". "Harryho paměti Spare jsou částečně zpovědí, částečně tirádou a částečně milostným dopisem. Místy působí jako ta nejdelší naštvaná opilecká esemeska, jakou kdy kdo poslal," pokračuje. Recenzentka listu The Guardian knihu označila za "nepovedený pokus o znovuzískání narativu", zatímco list The New York Times (NYT) uvádí, že kniha je plná paradoxů.

Buckinghamský palác se k publikaci zatím nevyjádřil. Harry a jeho americká manželka Meghan institut královské rodiny opustili už v únoru 2021. Nyní žijí v bohaté komunitě na západním pobřeží Spojených států, mají syna Archieho a dceru Lilibet Dianu.

Témata: Princ Harry