Harry, lžeš a může ti jít o život! Princ pořádně naštval kolegy z armády

Princ Harry jako voják.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

9. ledna 2023 16:30

Princ Harry svými tvrzeními z knihy Spare nenaštval jen členy britské královské rodiny, ale i kolegy z armády ostrovního státu. Rozpovídal se totiž o tom, kolik lidí zabil v Afghánistánu a jak své oběti vnímal. A to nemusel...

Vyjádření prince Harryho zkritizoval někdejší britský velitel Richard Kemp, který v roce 2003 sloužil v Kábulu. Nesouhlasí s tvrzením Harryho, že armáda vnímala tálibánce jako "podlidi a figurky na šachovnici, které je třeba srazit".

Kemp zároveň připustil, že zabití povstalci z řad Tálibánu byli špatní lidé, a nemá ani problém s tím, že Harry prozradil počet nepřátel, které zabil. Na ten naopak prý může být hrdý. 

"To vůbec není pravda. A není to způsob, jakým britská armáda cvičí lidi, jak (Harry) tvrdí," postěžoval si někdejší podplukovník. "Myslím, že taková vyjádření neodrážejí skutečnost, jsou zavádějící a potenciálně cenná pro lidi, kteří chtějí britské síly a britskou vládu poškodit. Takže se domnívám, že to byla chyba úsudku," řekl Kemp.

Komentáře k působení v Afghánistánu však mohou dále ohrozit Harryho bezpečnost, obává se Kemp. Lidi sympatizující s Tálibánem by to podle něj mohlo "vyprovokovat k pokusu o odplatu".

Témata: Princ Harry Armáda U.K. Afghanistán Tálibán