Zemřel Fred White, bubeník americké popové skupiny Earth, Wind & Fire

Earth, Wind & Fire

Autor: ČTK

3. ledna 2023 20:08

Ve věku 67 let zemřel Fred White, bývalý bubeník americké popové skupiny Earth, Wind & Fire. Podle zpravodajského serveru BBC News to oznámil jeho bratr Verdine White. Bubeník byl jedním z prvních členů kapely, kterou založil jeho bratr Maurice.

White začal bubnovat v devíti letech a v pouhých 16 se objevil na oceňované desce Live amerického soulového zpěváka Donnyho Hathawaye. V roce 1974 se připojil ke skupině Earth, Wind & Fire, která proslula chytlavou směsí soulu, funku, diska, rocku a latiny a hity jako September nebo Boogie Wonderland.

Chicagská kapela, kterou White založil v roce 1969, byla na vrcholu slávy v 70. letech a na počátku let osmdesátých. Prodala přes 90 milionů desek, což z ní činí jednu z komerčně nejúspěšnějších hudebních formací všech dob. Skupina několikrát vystoupila i v České republice. Zakladatel a zpěvák skupiny Maurice zemřel již v roce 2016 ve věku 74 let.

Verdine White uvedl, že jeho "úžasný a talentovaný" bratr nyní "bubnuje s anděly". Přesnou příčinu úmrtí neoznámil. "Naše rodina je zarmoucena ztrátou úžasného a talentovaného člena rodiny, našeho milovaného bratra Fredericka Eugena ‘Freddieho’ Whitea," napsal na instagramu. Kromě bubenických úspěchů byl White také skvělým bratrem, který byl "vždy zábavný a rozkošně rozpustilý". "Vždycky jsme se na něj mohli spolehnout, že zdánlivě špatnou situaci odlehčí!" dodal.

Americký zpěvák, hudebník, herec a skladatel Lenny Kravitz v reakci na oznámení Whiteově rodině vyjádřil soustrast. "Byl jsem požehnán, že jsem mohl být v jeho přítomnosti, a tím, že mě ovlivnil. Byl to skutečný král. Odpočívej v pokoji," uvedl.

Témata: Earth, Wind & Fire