Harry a Meghan kašlou na královnu a její odkaz? Britové je pořádně zepsuli!

Meghan Markle a princ Harry 3

Autor: stars24.cz, ČTK

11. prosince 2022 21:41

Za neslušnost, za bod, ze kterého není návratu či za útok na královnin odkaz britský tisk označil první tři díly dokumentárního seriálu o britském princi Harrym a jeho manželce Meghan. Některé deníky dokonce pár vyzvaly, aby se vzdal královských titulů. Vévoda a vévodkyně ze Sussexu v dokumentu kritizovali chování médií a hovořili i o svých vztazích s rodinou.

Bulvární list The Sun, který věnoval Harrymu a Meghan titulní stránku a mnoho dalších stran podobně jako další britské deníky, se ptá, zda je možné klesnout ještě níž. List Daily Mail v úvodníku napsal, že vévoda a vévodkyně ze Sussexu jsou "neslušní", a Daily Mirror tři roky po odjezdu Harryho a Meghan do Kalifornie hovoří o bodu, ze kterého není návratu.

Harry a Meghan v prvních třech dílech seriálu, které byly zveřejněny ve čtvrtek, vyprávějí o tom, jak se seznámili a zamilovali se do sebe. Především se ale zaměřují na nevítanou pozornost médií, zejména bulvárních, a paparazziů, které obviňují z toho, že chtějí Meghan zničit. Bývalá americká herečka je v dokumentu přirovnávána k princezně Dianě, jež zemřela při autonehodě v Paříži v roce 1997, když se snažila ujet bulvárním fotografům.

Rozruch v bulvárních médiích, se kterými Harry a Meghan vedou hořkou bitvu, jež se neobešla bez několika žalob, však vyvolala spíše kritika královské rodiny, monarchie jako takové, zesměšňování protokolů a náznaky, že Británie je netolerantní a rasistická. "Je to hrubé zkreslení skutečnosti," napsal Daily Mail.

Harry a Meghan "projevují dětinskou neúctu k britské kultuře a jejím zvyklostem", napsal konzervativní deník The Daily Telegraph. Buckinghamský palác podle listu musí "trpět", když vidí Harryho, který pochází z Británie, jak vykresluje celou zemi jako "bandu zastánců nadřazenosti bílé rasy podporujících brexit".

List také poukázal na kritiku britského Společenství (Commonwealth), která v seriálu zaznívá prostřednictvím několika expertů, nikoli však přímo od Harryho nebo Meghan. Různí řečníci se především ve třetím díle vyjadřují k dědictví kolonialistické a otrokářské minulosti britského impéria, a to na pozadí několika záběrů, v nichž královna Alžběta II. hovoří o své náklonnosti ke Společenství.

"Jejich chování je prostě neuctivé vůči královnině památce a instituci, které tak svědomitě sloužila," píše Mirror. Podle The Times lidé z okolí královské rodiny "vyjádřili svůj šok" nad kritikou Společenství.

Kulturní redaktorka BBC Katie Razzallová dokumentární seriál označila za spíše nudný. "Pokud jste sledovali upoutávky a mysleli si, že Harry a Meghan, silně propagovaný nový seriál Netflixu, bude výbušný, připravte se na zklamání," napsala. Televizní kritička Lucy Manganová v recenzi pro list The Guardan uvedla, že seriál "byl tak nechutný, že málem vyzvracela snídani".

Přestože na seriál zatím nebylo mnoho reakcí od politiků, konzervativní poslanec Bob Seely řekl několika médiím, že připravuje zákon, který by Harrymu a Meghan odebral královské tituly.

Americká herečka Meghan a Harry, který je druhým synem britského krále Karla III., v roce 2020 oznámili, že se zříkají svých oficiálních povinností v rámci královské rodiny. Pro tu se jednalo o nejvážnější krizi od smrti Harryho matky, princezny Diany. Pár o svých vztazích s královskou rodinou, kterou kritizoval a jako instituci obvinil z rasismu, veřejně promluvil například v rozhovoru s Oprah Winfreyovou v březnu 2021. S Netflixem podepsal smlouvu v hodnotě několika milionů dolarů. Zbývající tři díly streamovací služba nabídne ve čtvrtek 15. prosince.

Témata: Princ Harry Meghan Markle Královna Alžběta II. královská rodina (gbr) Velká Británie