Harry a Meghan pod palbou: Zdá se, že špinavou hru umí hrát i oni!

Meghan Markle a princ Harry

Autor: stars24.cz, ČTK

7. prosince 2022 13:39

Dvě upoutávky na nový dokumentární seriál o životě britského prince Harryho a jeho manželky Meghan čelí kritice. Podle britských médií v nich byly použity záběry a fotografie, které jsou zavádějící. Informoval o tom zpravodajský server BBC News. První tři díly seriálu budou k dispozici ve čtvrtek.

V upoutávkách jsou k vidění archivní záběry a fotografie, na nichž Harry a Meghan hovoří o tom, jak je královská rodina odsunula na vedlejší kolej a jak je pronásledují média. Nejméně tři takové klipy však zřejmě byly pořízeny při událostech, které s párem neměly nic společného.

Společnost Netflix ani produkční společnost Harryho a Meghan s názvem Archewell se k obvinění nevyjádřily.

BBC dala dohromady pět příkladů, kdy v ukázkách byly použité záběry pocházející z událostí nesouvisejících s Meghan a Harrym.

V prvním traileru se objeví fotografie paparazziů, těsně před záběrem, kde Harry říká, že "musel udělat vše, co bylo v jeho silách, aby ochránil svou rodinu". Ve skutečnosti však byla fotografie pořízena na premiéře Harryho Pottera, pět let předtím, než se vévoda a vévodkyně seznámili. Snímek fotografů je první, který se objeví při vyhledávání slova "paparazzi" na webu agentury Alamy. Společnost uvádí, že byl pořízen 7. července 2011 - v den londýnské premiéry filmu Harry Potter a Relikvie smrti: Část 2.

Záběr ve druhé upoutávce, který zřejmě ilustruje pronásledování páru fotografy, byl ve skutečnosti pořízen, když se bývalá modelka Katie Priceová dostavila k soudu v prosinci loňského roku kvůli obvinění z řízení pod vlivem alkoholu. Uvedly to servery Sky News či LBC. Podle jejich analýzy záběry byly převráceny horizontálně, takže fotografové, kteří ve skutečnosti stáli vlevo, jsou v upoutávce obráceni doprava.

V jedné části druhé upoutávky jsou také záběry reportérů, fotografů a kameramanů, kteří dvojici zjevně pronásledují. Tlačenice však nebyla zaměřena na královský pár, ale na bývalého právníka amerického prezidenta Donalda Trumpa Michaela Cohena, upozornily deníky Daily Mirror či Daily Mail.

Na jednom záběru jsou Harry a Meghan snímáni shora, zatímco Harry v pozadí hovoří o tom, jak královská rodina vypouští historky médiím. Redaktor deníku Evening Standard Robert Jobson uvedl, že tyto snímky nebyly pořízeny invazivně, ale po dohodě s vybranými fotografy.

Pár také čelí kritice, že snímek královské rodiny na balkoně Buckinghamského paláce byl oříznut tak, aby naznačoval, že manželé zůstali na okraji, zatímco ve skutečnosti byli v popředí a uprostřed.

Témata: Princ Harry Meghan Markle královská rodina (gbr)