Karel III. zavádí nové pořádky. Královská rodina přijde o tuhle kontroverzní delikatesu!

Princ Charles 7

Autor: ČTK

4. prosince 2022 18:54

Na jídelních stolech britské královské rodiny se už nebude podávat foie gras, tedy tučná kachní nebo husí játra. Buckinghamský palác to potvrdil v dopise bojovníkům za práva zvířat. Král Karel III. je dlouhodobým odpůrcem této luxusní delikatesy.

Buckinghamský palác podle BBC sdělil sdružení na ochranu zvířat PETA, že foie gras se v královských rezidencích nekupuje ani nepodává. Podle aktivistů tento pokrm vzniká obzvlášť krutým způsobem.

Foie gras jsou ztučnělá játra vodních ptáků, především hus a kachen. Při produkci foie gras je ptákům zavedena několikrát denně do volete či přímo do žaludku sonda, kterou je jim tam vpraveno velké množství krmné směsi, což vede ke zvětšování objemu jater. V některých státech je tento způsob vykrmování ptáků zakázán, jinde je zase zakázán prodej tučných jater.

Král Karel se už jako princ z Walesu zasazoval za dobré životní podmínky v chovech zvířat. Zákaz používání foie gras platí v jeho rezidencích více než deset let a Karel se zasloužil také o jeho zavedení v domech dalších členů královské rodiny. Nyní jako panovník potvrdil, že tato vybraná delikatesa zůstane zcela mimo královský jídelníček.

Dopis, který obdrželo sdružení PETA potvrzuje, že zákaz platí pro celou královskou rodinu a pro všechny královské rezidence, mezi něž patří skotské venkovské sídlo Balmoral, panství Sandringham, hrad Windsor, zámek Hillsborough a Buckinghamský palác.

Viceprezidentka sdružení Elisa Allenová dopis uvítala s tím, že ostatní by měli "následovat králův příklad a vynechat foie gras z jídelníčku nejen o letošních Vánocích".

Ve Spojeném království platí podobně jako v Česku zákaz produkce foie gras, ale ne zákaz prodeje nebo dovozu této oblíbené pochoutky.

Sdružení PETA v současné době také vede kampaň za použití umělé kožešiny místo hranostaje na královské roucho při korunovaci. Ta se bude konat 6. května příštího roku ve Westminsterském opatství v Londýně.

Témata: Král Charles III. (Karel III.) královská rodina (gbr)