Karel III. má za sebou další královskou premiéru: Zapojili se i William a Kate!

Král Charles III.

Autor: stars24.cz, ČTK

23. listopadu 2022 13:53

Britský král Karel III. dnes přijal svou první státní návštěvu v roli panovníka, ve Spojeném království přivítal jihoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu. Informovala o tom agentura Reuters. Británie se snaží posílit své vztahy se svým největším obchodním partnerem v Africe.

Ramaphosu a jeho manželku oficiálně přivítal králův nejstarší syn a dědic, princ William, s manželkou Kate v hotelu v centru Londýna, čímž zahájili jeho dvoudenní návštěvu. Poté ho doprovodili na prostranství Horse Guards Parade u Downing Street, kde Ramaphosu přivítal král Karel a jeho manželka Camilla.

Ramaphosa má v plánu navštívit Westminsterské opatství, kde položí věnec u symbolického hrobu neznámého vojína a prohlédne si pamětní desku bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely. Poté se v Buckinghamském paláci zúčastní banketu.

Celá návštěva se uskuteční v tradičním formátu zavedeném za vlády zesnulé královny Alžběty II. Ramaphosa rovněž promluví k zákonodárcům v parlamentu a setká se s premiérem Rishim Sunakem.

Británie doufá, že návštěva, která byla naplánována ještě před zářijovou smrtí královny Alžběty, posílí obchodní a investiční vazby mezi oběma zeměmi. Má také ukázat důležitost vazeb v britském Společenství (Commonwealth).

"Je to posílení silných bilaterálních vztahů, které máme s Jihoafrickou republikou, skutečná příležitost navázat na tyto úzké pracovní vztahy a diskutovat o některých otázkách, které se nás všech týkají," řekl britský ministr zahraničí James Cleverly.

Ramaphosova návštěva se koná v době, kdy se Jihoafrická republika potýká s přetrvávajícími výpadky elektřiny a vysokou nezaměstnaností. Podle zpravodaje BBC chce prezident cestu využít k získání podpory pro britské investice v JAR, aby pomohl hospodářskému rozvoji země a domácímu průmyslu.

Jedná se o první státní návštěvu světového lídra ve Spojeném království od roku 2019, kdy zemi navštívil bývalý americký prezident Donald Trump se svou manželkou Melanií. Několikadenní cesty vrcholných představitelů do Británie přerušila pandemie covidu-19.

Poslední státní návštěvou jihoafrického vůdce v Británii byla cesta exprezidenta Jacoba Zumy v roce 2010. Jako první ho tehdy přijal král Karel, ještě jako princ Charles, a jeho manželka Camilla.

Témata: Král Charles III. (Karel III.) Princ William Kate Middleton královská rodina (gbr)