Královské rodině připomenou nejtěžší chvíle. Koruna má novou řadu!

Královská rodina ještě za života královny Alžběty II.

Autor: stars24.cz, ČTK

10. listopadu 2022 21:40

Nový herecký tým seriálu Koruna o britské královské rodině v Londýně představil jeho pátou řadu. Herci na tiskové konferenci uvedli, že diváci vědí, že jde o fikci inspirovanou skutečným životem představitelů monarchie a nikoliv o dokument, uvedla agentura Reuters. Herecké obsazení úspěšného seriálu streamovací platformy Netflix se mění vždy po dvou řadách.

Oceňovaný seriál sleduje vládu zesnulé britské královny Alžběty II. Pátá řada zachycuje 90. léta 20. století a rozpadající se manželství princezny Diany a prince Charlese, dnešního krále Karla III., nebo požár na hradě Windsor. Námět rozvodu vyvolal velké očekávání divácké veřejnosti, ale také obavy a kritiku přílišné volnosti scénáře, píše agentura AFP. Tlak byl v tomto ohledu tak silný, že Netflix musel na domovskou stránku pořadu umístit prohlášení, že příběh je fikcí "inspirovanou skutečnými událostmi", ačkoli to dosud odmítal.

"Všichni se na Korunu dívají už čtyři série a nikdy předtím to nevadilo," uvedla dnes herečka Imelda Stauntonová, která v páté řadě hraje Alžbětu II., o novém upozornění. "Myslím, že diváky uklidní už jen to, že s těmi lidmi znovu stráví nějaký čas," řekla herečka agentuře Reuters. Stauntonová právě natáčela šestou řadu seriálu, když královna zemřela. Herečka byla podle svých slov k neutěšení.

Britský herec Dominic West, nový představitel prince Charlese, na premiéře vyzval diváky, aby krále Karla III. nesoudili příliš tvrdě a byli shovívaví. West se kvůli přípravě seriálu s králem opakovaně setkal a život 73letého monarchy je podle herce "jedním z nejsledovanějších a veřejnosti nejznámějších životů na světě".

"Měl jsem pro něj pochopení i soucit a to byla jedna z výzev a zároveň radostí při jeho hraní... Nemyslím si, že (pátá řada) je lichotivá, ale myslím, že je spravedlivá," řekl West.

Kritici hodnotili pátou sérii smíšeně, ale většina z nich chválila ztvárnění Diany herečkou Elizabeth Debickou, píše Reuters. Debická uvedla, že při přípravě na roli strávila hodiny studováním archivních materiálů, které byly k dispozici.

Seriál loni ovládl udílení amerických televizních cen Emmy i Zlatých glóbů - v obou případech získal sošky za nejlepší drama a několik ocenění hereckých výkonů.

Sledovanost Koruny po smrti královny Alžběty II. v Británii stoupla o 800 procent. Netflix v souvislosti s úmrtím panovnice, která zemřela 8. září ve věku 96 let, na několik dnů přerušil natáčení šesté a poslední řady. Datum jejího uvedení zatím společnost neoznámila, podle zahraničních webů by se ale mohlo jednat o listopad 2023.

Témata: královská rodina (gbr)