Legendární Margaret Houlihanová alias Šťabajzna z M.A.S.H.: Víte, že umí česky?!

Loretta Swit

Autor: ČTK

5. listopadu 2022 21:37

Především jako vrchní sestra major Margaret Houlihanová alias Šťabajzna, představitelka hlavní ženské role v populárním televizním seriálu M.A.S.H., je známá českým diváků americká herečka Loretta Switová, která se 4. listopadu dožívá 85 let.

V seriálu figurovala po celou dobu jeho natáčení, od roku 1972 plných jedenáct let, a ona a Alan Alda byli jediní, kteří se objevili v pilotním i závěrečném díle. Za roli energické a prostořeké příslušnice americké armády byla desetkrát nominována na cenu Emmy, kterou získala dvakrát, a čtyřikrát na Zlatý glóbus.

Vystudovala Americkou akademii dramatických umění, intenzivně spolupracovala s televizí, hrála v řadě filmů, ale vždycky dávala vzhledem k přímému kontaktu s diváky přednost divadlu, které miluje. Účinkovala v mnoha představeních na Broadwayi. Od roku 1972 si zahrála ve více jak deseti filmech.

Switová je bezdětná a rozvedená a od roku 1989 má na proslulém hollywoodském chodníku slávy svou hvězdu. Léta také vyznává vegetariánskou stravu a zabývá se ekologickými aktivitami a ochranou zvířat.

Když tato blonďatá, usměvavá, pěvecky i pohybově nadaná herečka v září 1996 navštívila Českou republiku, prozradila, že rozumí česky. Pochází totiž z druhé generace polských přistěhovalců a prarodiče s ní mluvili polsky. "Jsem dojatá, slzy se mi derou do očí, nemám slov," komentovala také tehdy dav svých příznivců, který si přišel pro její autogram do pražského knihkupectví Na Můstku.

Témata: Loretta Swit