Leonardo DiCaprio se po hádkách s Bolsonarem vmísil do brazilských voleb!

Z filmu Vlk z Wall Street 3

Autor: ČTK

31. října 2022 19:57

Vítězství levicového exprezidenta Luize Inácia Luly da Silva v prezidentských volbách v Brazílii americký herec Leonardo DiCaprio přivítal. Na twitteru to označil za příležitost zachránit amazonské pralesy.

DiCaprio proslul jako bojovník proti odlesňování Amazonie, čímž se dostal do sporu i se současnou hlavou Brazílie Jairem Bolsonarem. Ten v neděli prezidentské volby těsně prohrál.

"Výsledek brazilských voleb je příležitostí změnit kurz, nejen v Brazílii a Amazonii, ale i ve světě," napsal na twitteru DiCaprio. Hollywoodský herec se už dříve na sociálních sítích vyjádřil k prezidentským volbám v největší latinskoamerické zemi a Amazonii podle agentury EFE označil za "matku naší biodiverzity a ochránkyni naší budoucnosti na Zemi". "Proto podporujeme všechny Brazilce, aby v neděli hlasovali pro právo na zdravou a udržitelnou budoucnost," napsal DiCaprio, který už v roce 1998 založil ekologickou nadaci.

Amazonský deštný prales je označován za "zelené plíce" planety. Produkuje totiž asi 20 procent kyslíku na Zemi a hraje klíčovou roli v pohlcování skleníkových plynů, jež přispívají ke změnám klimatu.

Za poslední čtyři roky vlády Jaira Bolsonara výrazně vzrostlo odlesňování amazonského deštného pralesa, k čemuž podle mnohých přispěl právě krajně pravicový prezident svou politikou, která davala přednost ekonomickým zájmům před ekologickými.

DiCaprio v roce 2019 spoluzaložil fond za záchranu amazonského deštného pralesa, peníze z něj byly určeny domorodým obyvatelům a dalším Brazilcům, kteří se snaží zachránit biodiverzitu a život v Amazonii před požáry, které oblast devastují. Bolsonaro posléze týž rok obvinil DiCapria, že nepřímo financuje zakládání požárů v Amazonii. "Co dělají nevládní organizace? Co je nejjednodušší? Zapálit les, vyfotit to, natočit video, udělat kampaň proti Brazílii, spojit se s Leonardem DiCapriem a on jim dá peníze," prohlásil Bolsonaro tehdy, aniž by předložil důkazy pro svá tvrzení. "Ten Leonardo DiCaprio je geniální týpek, že? Dává peníze na zapalování Amazonie," dodal.

Témata: Leonardo DiCaprio Brazílie