Oscarový Richard Dreyfuss z legendární Čelistí slaví 75. narozeniny!

Richard Dreyfuss

Autor: stars24.cz, ČTK

29. října 2022 21:38

Americký herec Richard Dreyfuss, který se narodil 29. října 1947 jako prostřední dítě v rodině válečného veterána v newyorském Brooklynu, patřil k největším hollywoodským hvězdám 70. let. Poprvé na sebe výrazněji upozornil v Americkém graffiti (1973) George Lucase, na vrchol jej pak vynesly role ve dvou filmech Stevena Spielberga.

Nejprve to byly kultovní Čelisti (1975), na které o dva roky později navázal výkon ve sci-fi Blízká setkání třetího druhu.

Ve stejném roce jako tento vzrušující příběh o setkání s mimozemskou civilizací přišla do kin i romantická komedie Děvče pro zábavu, za kterou získal Dreyfuss v necelých třiceti letech svého jediného Oscara. V té době byl jedním z nejžádanějších filmových herců, se slávou ale přišla závislost na drogách, která ho málem zničila. Více než před kamerou byl v různých léčebnách a filmy, které Richard Dreyfuss v mezičase točil, lze podle kritiků právem označit za propadáky.

Změnu přinesla až vážná autonehoda v roce 1982, po které se dokázal konečně dát dohromady, i díky silné podpoře od první manželky a matky jeho tří dětí Jeramie Rainové. Od půlky 80. let už Dreyfuss zase patří mezi uznávané herce, za zmínku stojí filmy Somrák z Beverly Hills (1986) nebo Opus pana Hollanda (1995), který mu vynesl oscarovou nominaci. Na někdejší hvězdné postavení ale herec, který se před pár lety přiznal k celoživotnímu boji s depresemi, už nikdy nedosáhl.

Témata: Richard Dreyfuss