Naučí se Kanye West mlčet? Za urážky přišel o významného partnera!

Kanye West

Autor: ČTK

25. října 2022 21:25

Německý výrobce sportovních doplňků Adidas ukončil s okamžitou platností spolupráci s americkým rapperem Ye, který dříve vystupoval pod svým občanským jménem Kanye West.

Firmě vadí série antisemitských a jinak urážlivých výroků, které West v poslední době pronesl. Adidas o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

"Adidas netoleruje antisemitismus ani jakékoliv jiné projevy nenávisti. Nedávné komentáře a činy rappera Ye jsou nepřijatelné, nenávistné a nebezpečné. Jsou v rozporu s hodnotami, které firma vyznává, jako je rozmanitost a začlenění, vzájemný respekt a čestnost," stojí ve sdělení Adidasu.

Německému gigantu došla trpělivost po Westových slovech, která West nedávno pronesl v jednom podcastu. "Já si můžu říkat antisemitské věci, za to se mě Adidas zbavit nemůže. A co?" řekl v podcastu West. Firma pak čelila sílícímu tlaku veřejnosti i od svých vlastních zaměstnanců, aby obchodní partnerství s Westem ukončila.

Akcie Adidasu už dopoledne na burze ve Frankfurtu nad Mohanem oslabily o více než tři procenta. Agentura Bloomberg totiž s odkazem na své zdroje už s předstihem informovala, že německý podnik se chystá spolupráci s Westem ukončit. Adidas 6. října oznámil, že partnerství s Westem přehodnotí. Od té doby ale čelil kritice, že až příliš váhá.

Spolupráci s Westem zahájil Adidas v roce 2013. O tři roky později s ním podepsal kontrakt na výrobu a distribuci zboží z rapperovy módní kolekce. Adidas už dříve uvedl, že partnerství má na obchodní aktivity firmy značný dopad a že patří k nejúspěšnějším obchodním vztahům v historii odvětví, kde německý podnik působí. West přesto firmu v posledních měsících veřejně kritizoval, podobně jako další velké značky, s nimiž má uzavřeny obchodní smlouvy, včetně firmy Gap.

Témata: Kanye West